Toch noodsignaal ambulance op autoradio

Het wordt toch mogelijk om via de autoradio duidelijk te maken dat er een hulpverleningsvoertuig met sirenes aankomt. Het waarschuwingssysteem wordt echter alleen gebruikt op de publieke radiostations, schrijft minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) in een Kamerbrief.

Het systeem zorgt er ook voor dat het geluid van de autoradio uitgeschakeld wordt wanneer een hulpverleningsvoertuig met gillende sirenes inhaalt.

De publieke omroepen op landelijk en regionaal niveau hebben geen bezwaar. Maar de commerciŽle omroepen dreigen volgens de minister de financiŽle schade te verhalen als hun uitzendingen worden onderbroken. Dit was eerder reden het plan af te blazen, maar nu kan het alsnog doorgaan.

Mediaondernemer en tv-presentator Erik de Zwart liet maandag in RTL Boulevard al weten dat hij het heel vreemd vond dat zoiets mogelijk mag. De commerciŽle omroepen zijn hier helemaal niet blij mee.

Door steeds beter geÔsoleerde auto's worden sirenes vaak niet meer gehoord. Door in een straal van driehonderd meter rond een ambulance in te breken op de autoradio kunnen de weggebruikers toch op de ambulance worden gewezen.

Met het systeem, Flister genaamd, werd in 2008 al geŽxperimenteerd bij ziekenauto's in Drenthe en brandweerwagens in Utrecht. In 2009 concludeerden de hulpdiensten dat het systeem werkt. Toen bleek dat radiostations moeten worden gecompenseerd voor het inbreken op hun frequentie, concludeerde het ministerie van Binnenlandse Zaken echter dat het verkeer nauwelijks sneller aan de kant gaat. [Novum/Radio.NL]