Oldiestar alsnog op FM in Berlijn


De Duitse radiozender Oldiestar gaat binnenkort alsnog uitzenden op FM in Berlijn. Sinds vorige week test de zender onder de naam ‘Neu 96.7’ op de frequentie 96.7 FM in Berlijn, terwijl de zender van Oldiestar op dezelfde frequentie ten noorden van Berlijn is uitgeschakeld. Daarnaast gaan de geruchten dat Oldiestar zijn naam gaat wijzigen in Radio B Zwei.

Oldiestar begon in 2004 met uitzenden voor de regio ten noorden van Berlijn. Het station brengt een mix van oldies en Schlagers uit de jaren ’60, ’70 en ’80. Artiesten die op de playlist staan zijn Udo Jürgens, The Beatles, Herbert Grönemeyer en Phil Collins. In eerste instantie was Oldiestar alleen via twee FM-frequenties (96.7 en 104.9 FM) via de ether te ontvangen. Omdat deze zenders ten noorden van Berlijn staan opgesteld en een laag vermogen hebben, was het station in grote delen van Berlijn niet via de ether te ontvangen.

In juni 2010 leek het er alsnog op dat Oldiestar op FM in Berlijn zou gaan uitzenden. De regionale mediaraad MABB besloot de licentie van Christelijke softpopzender Radio Paradiso voor het gebruik van de frequentie 98.2 FM niet te verlengen en deze frequentie toe te wijzen aan Oldiestar. Paradiso besloot het besluit van de MABB aan te vechten bij de rechter. Deze besloot dat de mediaraad de verdeling op nieuw moest doen, omdat er fouten bij de beoordeling van Paradiso zijn gemaakt. Zolang de verdeling nog niet is afgerond mag Paradiso blijven uitzenden op 98.2 FM. Dit tot grote teleurstelling van Oldiestar.

Nu lijkt het erop dat Oldiestar alsnog op FM gaat uitzenden in Berlijn. Vorige week is zonder vooraankondiging de frequentie 96.7 FM vanuit Pausin, ten noorden van Berlijn, uitgeschakeld. Kort daarna verscheen een nieuw station op 96.7 FM in Berlijn zelf. Het station identificeert zich als ‘Neu 96.7’ en zend in een loop van twee uur het muziekformat van Oldiestar uit, afgewisseld met promo’s waarin luisteraars worden opgeroepen om ontvangstrapporten op te sturen via Neu967.de.

Radioszene meldt dat zenderexploitant Media Broadcast de zender heeft opgesteld op het kantoor van de Postbank in de wijk Kreuzberg, hartje Berlijn. Uitgezonden zou worden met een vermogen van 0,5 kW, waardoor de hele stad binnen de ringweg A10 verzorgt wordt. Alleen in gebouwen is de ontvangst niet overal optimaal. Opvallend is overigens dat de verplaatsing van de frequentie 96.7 FM van Pausin naar Kreuzberg niet gecoördineerd is. Wel heeft de MABB toestemming gegeven aan Oldiestar om een jaar lang in Berlijn uit te zenden op FM.

Naast de ingebruikname van de frequentie in Berlijn, mag Oldiestar ook gaan uitzenden in Cottbus in zuidoost Brandenburg. De frequentie wordt hier 91.6 FM. Deze frequentie werd recent voor een jaar toegewezen door de MABB.

Overigens gaan de geruchten dat Oldiestar zijn naam gaat wijzigen in Radio B Zwei. Dit was in de jaren ’90 de naam van de pop- en servicezender van de publieke omroep Sender Freies Berlin. In 1997 fuseerde Radio B Zwei met Radio Brandenburg tot Radio Eins. Na enig speurwerk blijkt tevens dat Neu967.de leidt naar oldiestar.de/radio-b2/lp-neu967.

Oldiestar zelf heeft nog niet gereageerd op alle geruchten. Onduidelijk is dan ook wanneer de frequentie in Berlijn definitief in gebruik wordt genomen en wanneer de naamswijziging wordt doorgevoerd. [RS/Radio.NL]