Nog maar drie grootverdieners bij publieke omroep

Coalitiepartijen CDA, VVD en gedoogpartij PVV willen dat in de toekomst nog maar drie werknemers van de publieke omroep meer verdienen van de balkenendenorm. Tijdens het debat over de bezuinigingen bij de publieke omroep dienden de drie partijen hiertoe een plan in. Nu verdienen nog dertien presentatoren meer dan 181 duizend euro.

Omroepmedewerkers die minder dan de balkenendenorm verdienen mogen ook niet elders bijbeunen. Als zij jaarlijks meer dan tienduizend euro aan schnabbels binnenharken moet dit afgeroomd worden, willen de drie partijen.

De drie partijen willen ook dat op Radio 2 tussen 07.00 uur en 19.00 uur verplicht 35 procent Nederlandstalige muziek draait. PVV-Kamerlid Martin Bosma brak tijdens het debat een lans voor het levenslied.

Mediaminister Marja van Bijsterveldt (CDA) voelt niet veel voor dit plan. Ze wil niet op de stoel van de omroepen gaan zitten, die zelf moeten uitmaken hoe zij invulling geven aan hun programma's. De bewindsvrouw zegde slechts toe dat zij de wens van de Kamer aan de omroepen zou doorgeven. Meer wil en kan ze niet doen, liet ze maandag weten. [Novum/Radio.NL]