Microsoft test internet via tv-frequenties

Microsoft gaat in Groot-BritanniŽ een test uitvoeren met internet via onbenutte tv-frequenties. Dit moet de steeds vaker haperende mobiele netwerken van telco's ondersteunen.

Microsoft staat aan het hoofd van een consortium dat gaat testen of internet via ongebruikte frequentiebanden die eigenlijk bedoeld zijn voor tv-signalen haalbaar is. De test moet aanstaande woensdag in Cambridge van start gaan, bericht The Financial Times.
White spaces

Het is de bedoeling om dit onbenutte spectrum, ook wel "white spaces" genoemd, te gebruiken ter ondersteuning van mobiel internet. Door de komst van smartphones als de iPhone en ook Android-toestellen hebben operators steeds meer moeite om iedereen van mobiel internet te voorzien.

De test moet uitwijzen of het spectrum gebruikt kan worden als een soort "super-wifi". Wifi-hotspots maken gebruik van de 2,4 GHz band die zich vrij hoog in het spectrum bevindt. Dit zorgt ervoor dat het bereik vrij beperkt is. Het white space spectrum waarmee wordt getest bestaat uit frequenties uit een veel lagere band.

Microsoft zegt tegen de krant dat een wifi-hotspot over het algemeen een bereik heeft van ongeveer 100 meter. Door internet via het white space spectrum te sturen kan een afstand van 1 tot 2 kilometer worden bereikt met snelheden die kunnen oplopen tot 80 Mbps. Daardoor zou het een uitstekende oplossing zijn om ondersteuning te bieden in steden.
Storen

Microsoft werkt in de test samen met de BBC, British Sk* Broadcasting, BT, Nokia en Samsung. De belangrijkste taak van de bedrijven is bewijzen dat internet via white spaces het tv-signaal niet stoort. Mocht alles goed gaan dan moeten vervolgens nog de telefoonfabrikanten worden overgehaald om toestellen te produceren die kunnen omgaan met de signalen.

Het is niet de eerste keer dat het plan wordt opgevat om white space spectrum te gebruiken voor internet. In 2008 diende Google een plan in voor een dekkend netwerk in de Verenigde Staten. De Federal Communications Commission (FCC) keurde dit plan in november 2008 goed, en oordeelde dat internet via white spaces het tv-signaal niet verstoort. Later dat jaar ontstond er weer onenigheid over het spectrum waarna in 2010 zeer strikte regels werden aangenomen over het gebruik van de white spaces. Die regeling zorgde ervoor dat het gebruik van wifi-technologie (IEEE 802.11) op die frequenties onmogelijk werd.

De plannen in de VS worden beraamd door de White Spaces Coalition. Daarin zetelen onder andere Google, Microsoft, Dell, HP, Intel en Philips.