Lancering ASTRA 1N satelliet tijdens countdown gestopt


De nieuwe ASTRA 1N satelliet wordt vanavond vanaf de lanceerbasis Kourou in Frans Guyana gelanceerd. De satelliet wordt via en Ariane5 ECA stuwraket in een baan om de aarde gebracht.

De lancering vindt vanavond tussen 23.43 uur en 1.06 uur Nederlandse tijd plaats. Deze lancering is via de ASTRA1-satelliet via een speciaal tijdelijk televisiekanaal te volgen. De frequentie waarop dit kanaal onder de naam ASTRA 1N Launch - ontvangen kan worden is 11.023 GHz H 22.000 5/6. Ook via internet kan de lancering via de internetsite www.arianespace.com gevolgd worden.

De ASTRA 1N satelliet gaat in de toekomst dienst doen op de ASTRA1-satellietpositie op 19,2 graden oost. Wanneer de satelliet in een baan om de wereld is gebracht en de geplande testen goed doorlopen zijn gaat de nieuwe satelliet echter eerst tijdelijk dienst doen op de ASTRA2-satellietpositie op 28,2 graden oost. Daar zal de ASTRA 1N satelliet tot de komst van een nieuwe ASTRA2-range satelliet dient blijven doen. Naar verwachting in 2013 wordt de ASTRA 1N satelliet uiteindelijk operationeel is zijn uiteindelijke positie op 19,2 graden oost. Daar wordt de satelliet hoofdzakelijk ingezet om de Duitse, Franse en Spaanse televisiemarkt te bedienen.

De ASTRA 1N satelliet is door EADS Astrium in het Franse Toulouse volgens het Eurostar E3000 platformconcept gebouwd. Het heeft 52 Ku-band transponders aan boord.


UPDATE: De lancering van de ASTRA 1N satelliet is minder dan 2 minuten voor lift-of afgebroken. Dit wegens nog onbekende problemen met het brandstofcircuit van de Ariane5 ECA stuwraket. De komende nacht zal het technisch personeel op de lanceerbasis Kourou in Frans Guyana proberen te achterhalen wat de exacte problemen die voor het staken van de lancering gezorgd hebben zijn. Morgenochtend wordt door ESA in een persconferentie bekend gemaakt wanneer er een nieuwe lanceerpoging zal plaatsvinden. Wanneer de storing vannacht gevonden wordt en het verhelpen van de storing op korte termijn kan plaatsvinden is de kans aanwezig dat vanavond zaterdag 2 juli een nieuwe lanceerpoging gaat plaatsvinden.