Mobiel internet in buitenland goedkoper

Het gebruik van mobiel internet mag per 2014 niet meer kosten dan 50 cent per MB. In 2012 wordt de prijs per MB al verlaagd naar 90 cent. De gemiddelde prijs is nu meer dan 2 euro per MB.

Eurocommissaris Neelie Kroes gaat de nieuwe Europese tariefplafonds deze week bekend maken, zo schrijft de Financial Times vandaag. Eerder maakte Kroes al verlaagde maximum prijzen voor mobiele telefonie in de Europese Unie bekend. De Europese Commissie wil dat op termijn de roamingtarieven hetzelfde zijn als de binnenlandse tarieven. Streefjaar is 2015.

Verder wil Kroes het voor vakantiegangers mogelijk maken dat zij in het buitenland een andere operator kunnen kiezen dan die zij “thuis" hebben. Met de maatregel wil de Europese Commissie meer concurrentie mogelijk maken. Dat zou per 2014 mogelijk moeten worden.

Lobbyisten
De voorstellen van Kroes moeten nog door het Europese Parlement worden goedgekeurd. Dat parlement wordt in de wandelgangen bestookt door lobbyisten van de telecommaatschappijen, die verder al nieuwe soorten “voordelige" roamingabonnementen hadden geďntroduceerd voor hun klanten, zoals dagpassen en goedkopere vakantieabo's. Zij hoopten dat door die nieuwe eigen initiatieven Kroes af zou zien van verdere prijsregulering. De nu al geldende prijsgrenzen zouden na vijf jaar volgend jaar juli aflopen.

Kroes waarschuwde de operators een jaar geleden nog dat zij nog in haar termijn als Eurocommissaris overal in Europa eenzelfde tarief voor dataroaming wilde hebben. Haar termijn loopt in 2015 af.