Nederlandse kabelkijker moet coaxkabel vernieuwen


Veel Nederlandse kabelkijkers moeten voor medio 2013 de coaxkabels in het eigen huis gaan vernieuwen. Dit is nodig omdat over twee jaar de 800 MHz-frequentieband voor mobiel internet gebruikt gaan worden.

Deze frequenties worden door kabelbedrijven op het eigen kabelnetwerk ook voor doorgifte van televisie en andere kabeldiensten gebruikt. Wanneer de kabelkijker in het eigen huis gebruik maakt van niet goed afgeschermde coaxbekabeling en aansluitpluggen dan is de kans zeer groot dat er in de toekomst last van storing is. Dat vanaf het moment dat in Nederland de 800 MHz-frequentieband voor mobiel internet in gebruik wordt genomen.

Om grote problemen op dit gebied te voorkomen heeft minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie met de kabelbedrijven Ziggo en UPC, de brancheorganisatie van kabelbedrijven NLKabel en telecombedrijven waaronder KPN, Vodafone en T-Mobile afspraken gemaakt. Het informeren van klanten behoort tot één van de onderdelen van het actieplan om grote storingen bij kabelkijkers te voorkomen. Verhagen heeft de Tweede Kamer toegezegd dat hij ingrijpt als kabelbedrijven en telecombedrijven te weinig doen om storingen te voorkomen en waar deze toch optreden te verhelpen. Kabelbedrijven hebben de minister toegezegd dat het aantal analoge televisiezenders in het bewuste frequentiegebied rond 800 MHz niet meer toeneemt.

Dat er in Nederland nog veel kabelkijkers zijn met slechte coaxbekabeling binnen het eigen huis werd onlangs duidelijk toen in de omgeving van Roosendaal veel Ziggo-abonnees last van storing ondervonden toen Digitenne in Roosendaal een nieuwe frequentie in gebruik name die kabelbedrijf Ziggo ook gebruikt voor doorgifte van digitale televisie.

Welke mobiele internet aanbieders er van de 800 MHz-frequentieband gebruik gaan maken is nog niet bekend. De veiling van de frequentie zal in 2012 plaatsvinden.