Thank you & goodbye; News of the World is niet meerDe beste verkopende boulevardkrant van Groot-BrittanniŽ is niet meer. De roddelkrant 'News of the World' bracht zondag na 168 jaar zijn laatste editie uit en nam afscheid met de woorden 'Thank you & goodbye' ('Bedankt en vaarwel'). De krant ging ten onder aan een afluisterschandaal.

Journalisten van de krant verontschuldigden zich voor het einde van de krant, maar gingen niet zover dat ze erkenden dat medewerkers de politie hebben betaald voor informatie.

"We prezen hoge standaarden, we eisten hoge standaarden, maar, zoals we ons nu pijnlijk bewust zijn, sommigen die voor een periode van een paar jaar voor ons, of in onze naam werkten schoten schandelijk te kort", aldus een bericht op de website van de tabloid. "Simpel gezegd: we raakten de weg kwijt. Telefoons werden gekraakt en daar heeft deze krant veel spijt van."

Mediamagnaat en eigenaar van News of the World, Rupert Murdoch, arriveerde zondag in Groot-BrittanniŽ. Hij kreeg daar te maken met een lawine aan kritiek en woede over aantijgingen dat medewerkers van de krant de politie hebben betaald om informatie.

Bovendien zouden de journalisten de telefoons van familieleden van terreurslachtoffers en gesneuvelde militairen hebben afgeluisterd. Tot nog toe heeft Murdoch zich grotendeels stil gehouden. Hij beschreef de aantijgingen als 'betreurenswaardig en onacceptabel'.

De nieuwe onthullingen in het afluisterschandaal luidden het einde van de krant in. Tweehonderd medewerkers van de krant verliezen hierdoor hun baan. Het schandaal heeft ertoe geleid dat er grote vraagtekens worden gezet bij de zelfregulering van de pers in Groot-BrittanniŽ en de omkooppraktijken van NotW.

De Britse premier David Cameron heeft een onderzoek gelast en wil in de toekomst een nieuwe toezichthouder voor de pers. De vraag is echter of de onderste steen al boven is: Rebekah Brooks, de uitgever van NotW, heeft gezinspeeld op meer onthullingen. [Novum/AP/RadioWereld.NL]