Televisiemast Hoogersmilde deels ingestort [Update6]


Het bovenste deel van de zendmast in Hoogsersmilde is vrijdag ingestort. Er was brand uitgebroken in de televisiemast. Het is onbekend of er gewonden zijn gevallen. Ook de zendmast van Lopik is uit de lucht. Door het uitschakelen van deze twee zendmasten heeft het overgrote deel van Nederland nu geen radio-ontvangst via de fm.

Het vuur in Hoogsersmilde ontstond rond 13.50 uur door nog onbekende oorzaak, meldt een woordvoerder van de brandweer. De oorzaak is mogelijk blikseminslag.

Het blussen werd bemoeilijkt doordat het vuur op zo'n honderd meter hoogte woedde. De brandweer is met groot materieel uitgerukt. De stroom is meteen van de toren gehaald.

De tv-zender van RTV Drenthe ligt er momenteel uit. Op de site van RTV Drenthe is een filmpje te bekijken van de ramp.

Ook kan in Friesland, Groningen, Drenthe en in delen van Overijssel niet naar de publieke radiozenders worden geluisterd en is er geen digitale etherontvangst mogelijk van Nederland 1, 2 en 3. Kijkers en luisteraars via de kabel en de satelliet ondervinden geen problemen.

Onder andere de volgende radiozenders zijn op dit moment niet te ontvangen in gedeeltjes van Noord Nederland: Radio1, Radio 2, 3FM, en Radio 4, Skyradio, BNR Nieuwsradio, Radio M, RADIONL, 100%NL, Radio Veronica, RTV Drenthe, Arrow Classic Rock Noord, Slam FM en Q-music.

De radio kan nog wel via de kabel en internet worden beluisterd.

Update
Ook de zendmast van Lopik is na een korte brand in de afgelopen nacht is vrijdag rond 16.30 uur uit voorzorg uitgeschakeld. Dit houdt in dat Radio1, Radio 2, 3FM, en Radio 4 ook daar uit de lucht zijn. Radio Veronica en Radio M zijn wel te ontvangen via Lopik omdat de zenders daar hun eigen zendsysteem hebben.

De brandweer is vrijdagmorgen om 11.30 uur gevraagd om te ventileren, maar heeft dat niet gedaan uit oogpunt van veiligheid. De brandweerlieden wilden niet worden blootgesteld aan de straling. Lopik besloot vrijdagmiddag tot de afsluiting in verband met de gebeurtenis in Hoogersmilde.

Door de afsluiting van Lopik kan het overgrote deel van het land geen radio meer via de FM ontvangen.

Radio 1 op AM 747
Vanwege de problemen met de twee zendmasten wordt Radio 1 nu doorgegeven via de middengolfzender 747.

In het Drentse Hoogersmilde stortte vrijdag het bovenste deel van de zendmast in na een brand in de televisiemast. De stroom is van de toren gehaald, waardoor het niet mogelijk is om naar RTV Drenthe te kijken. Ook kan in Friesland, Groningen, Drenthe en in delen van Overijssel niet naar de publieke radiozenders worden geluisterd en is er geen digitale etherontvangst mogelijk van Nederland 1, 2 en 3. [RadioWereld.NL]