Aantal radiozenders weer in de luchtNovec, de eigenaar van de zendmast in Lopik is bezig om met noodmaatregelen radiozenders weer in de lucht te krijgen. Een aantal zenders is alweer te beluisteren, meldt een woordvoerder van Tennet, aandeelhouder van Novec zaterdag.

Lopik
De zendmast in Lopik is nog altijd buiten gebruik nadat deze vrijdag werd uitgezet omdat er donderdagnacht een brandje had gewoed. De mast kan pas weer aan als er meer duidelijkheid is over de omvang van de schade. Via noodmaatregelen probeert Novec een tijdelijke oplossing te vinden. "We proberen de zenders bijvoorbeeld via andere zendmasten weer in de lucht te krijgen", legt de woordvoerder uit.

In de lucht
In de loop van zaterdag moeten steeds meer zenders weer te beluisteren zijn. "We zijn stukje bij beetje bezig de zenders weer in de lucht te krijgen." In delen van het midden van het land is Radio 1 weer te ontvangen op de normale FM-frequentie nadat er een noodzender is geplaatst in de zendmast in Hilversum. In delen van het noorden van Nederland zijn Radio 1, 2, 3FM en 4 weer te beluisteren door een noodzender in het Friese Tjerkgaast.

Noodzenders
Er wordt nog gekeken naar andere plekken om noodzenders te plaatsen, laat een woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep weten. De problemen met de ontvangst van televisie via Digitenne in het noorden zijn nog niet opgelost.

Bij de zendmast in Hoogersmilde, die vrijdagmiddag deels instortte nadat brand was uitgebroken, moet een noodmast ervoor gaan zorgen dat het grootste deel van de problemen zo snel mogelijk wordt verholpen. Het kan echter nog wel een week geen duren voor die mast in gebruik genomen kan worden.

De brand in de voorheen 294 meter hoge de mast in Hoogersmilde brak vrijdag omstreeks 14.00 uur uit. Rond middernacht was het vuur geblust, meldt een woordvoerder van de politie zaterdag. Volgens haar hebben agenten de hele nacht gesurveilleerd rond de zendmast en doet de technische recherche zaterdag onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Door de incidenten waren in grote delen van Nederland Radio 1 tot en met 4 niet meer te ontvangen via de FM. Ook Sk*radio, BNR Nieuwsradio en Q-music waren moeilijk of niet te ontvangen in delen van het land.

BNR Nieuwsradio
BNR is zaterdag grotendeels weer te ontvangen, na het plaatsen van een noodzender. De etherfrequentie 89.6 FM, die het signaal verzorgd in Groningen en delen van Friesland, is weer in de lucht. Het is nog onduidelijk wanneer 100.1 weer op de normale FM-frequentie te ontvangen is, maar BNR is in grote delen van de Randstad ook op 95.4 FM te ontvangen. [RadioWereld.NL/Novum]