TV Oranje wil ingrijpen minister


In haar niet aflatende strijd tegen oneerlijke concurrentie en marktverstoring vanuit Hilversum wil de directie van muziekzender TV Oranje van minister Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart van OCW opheldering over de gevolgen van een reeks boetes voor de TROS. In mei kreeg de TROS door de rechtbank in Amsterdam in beroep een boete van 35.000 euro opgelegd.

De TROS kreeg de boete wegens steun aan de organisatie van de vakantiereizen ‘Alle fans aan dek’ van Van der Valk Vakanties. Afgelopen vrijdag legde diezelfde Amsterdamse rechtbank de TROS een dubbele boete van 135.000 euro op voor een nieuwe overtreding van het zogenoemde dienstbaarheidsverbod.

In dit geval ging het om steun van de TROS aan Schuitema NV, de exploitant van onder meer winkelketen C1000, via het kinderprogramma Bibaboerderij. Volgens TV Oranje heeft de TROS met publiek geld een onaanvaardbare marktdominantie weten te bereiken en moet deze oneerlijke concurrentie en marktverstoring een halt worden toegeroepen door de minister.

‘TROS krijgt meer boetes dan alle publieke omroepen samen’
De initiatiefnemers van TV Oranje, de oostelijke mediaondernemers Jur Bron en Gerard Ardesch, zien de TROS als de absolute koploper als het gaat om oneerlijke concurrentie en marktverstoring vanuit het publieke omroepbestel. ‘De TROS krijgt in haar eentje meer boetes opgelegd dan alle twintig publieke omroepen samen’, stelt het ondernemersduo.

Minister Marja van Bijsterveldt heeft vorige maand in haar medianotitie zwart op wit gemeld dat publieke omroepen die twee keer binnen een jaar een straf opgelegd hebben gekregen, hun uitzendvergunning kunnen kwijtraken. Gerard Ardesch: ‘Dat hoeft wat ons betreft ook weer niet, maar we willen wel dat de TROS onmiddellijk stopt met het organiseren van wezensvreemde en concurrentievervalsende zaken zoals de artiestenreizen.

‘TROS gaat gewoon door’
Volgens Ardesch gaat de TROS ondanks de vonnissen van de rechtbank en de uitspraken van de minister gewoon door met haar activiteiten. Er staat een cruisereis naar Venetië op stapel en er wordt inmiddels geadverteerd met kerstmarktreizen inclusief tv-opnamen in het Sauerland. Dat alles vanuit het themakanaal Sterren.nl.

Ardesch kondigt aan dat hij binnenkort actie zal ondernemen tegen een fancruise met Van der Valk, die in november op het programma staat. ‘Dat is weer een nieuw fenomeen dat we, net als de onlangs geïntroduceerde artiestenshows, zullen aankaarten bij het Commissariaat voor de Media’. De mediawaakhond stelt inmiddels ook al een onderzoek in naar het TROS-kinderprogramma ‘Het Sprookjesbos’, waarin De Efteling financiële belangen zou hebben. [RadioWereld.NL]