KPN knijpt upload mobiel internet

KPN's nieuwe abonnementen voor mobiel internet leggen niet alleen datalimieten op, maar hebben ook een 20 keer lagere uploadsnelheid. Klanten die dat te krap vinden, moeten naar duurdere abonnementen.

Tegelijk met de invoering van datalimieten, voor verschillende tarieven, voert KPN een snelheidsverlaging door. De downloadsnelheid voor mobiel internet gaat van 3,6 naar 2 Mbps (Megabit per seconde). Tegelijk gaat de uploadsnelheid enorm omlaag: van 2 naar 0,1 Mbps. Deze down- en uploadsnelheden zijn maximaal en gelden voor zowel de KPN- als de Hi-abonnementen.

Lagere VoIP-kwaliteit
Dit benadeelt de kwaliteit van toepassingen zoals VoIP (Voice over IP), bijvoorbeeld via Sk*pe, al kunnen die applicaties mogelijk wel toe met een dergelijk kleine upload, afhankelijk van de instelling. Sk*pe zelf adviseert voor gewone audiogesprekken een down- en uploadsnelheid van 100 Kbps elk. Minimaal heeft Sk*pe 30 Kbps nodig.

Daarnaast raakt dit 'gewonere' smartphone-activiteiten, zoals het online delen van foto's en video. Het uploaden daarvan zal met 0,1 Mbps veel meer tijd in beslag nemen. Hedendaagse smartphones hebben camera's aan boord met 3,2 tot 8 megapixel. Topmodellen halen wel 12 megapixel. Veel apps voor het uploaden van beeldmateriaal zorgen wel voor automatische verkleining, maar dan nog is de te verzenden hoeveelheid data niet klein.

Videocalling in gevaar
Modernere toepassingen zoals videocalling en videoconferencing, zoals Sk*pe en ook Apple's FaceTime, komen zeker in de problemen. FaceTime heeft volgens ict-blog AnandTech zo'n 100 tot 150 Kbps nodig, in beide richtingen, om geluid en beeld van het videogesprek goed door te geven. Sk*pe heeft voor video minstens 128 Kbps nodig en liefst 300 Kbps. Dat wordt dus krap met de nieuwe abonnementen van KPN en dochter Hi.

Het ouderwets handmatig uitschakelen van andere apps kan uitkomst bieden. Die op de achtergrond draaiende apps kunnen namelijk iets uploaden, wat bandbreedte kost. Op het moment dat het netwerkbereik minder is en dus niet de maximale uploadsnelheid wordt gehaald, is een toepassing als FaceTime echter niet meer haalbaar.

Premium-abonnementen
KPN- en Hi-klanten die niet toekunnen met de lagere download- en vooral de flink verlaagde uploadsnelheid moeten uitwijken naar de nieuwe premium-abonnementen. Die bieden maximaal 7 ,2 Mpbs download en 2 Mbps upload. Een woordvoerder van KPN zegt ronduit dat het bedrijf klanten naar de 'rechteroptie' in het abonnementen- en prijzenoverzicht (PDF) wil krijgen.

Uitzonderingen op de huidige snelheden voor mobiel internet zijn KPN's iPhone-abonnement en het sim-only aanbod. Eerstgenoemde heeft een downloadsnelheid van 7,2 Mbps en een uploadsnelheid van 2 Mbps. Het staat daarmee gelijk aan de nieuwe premium-abonnementsvariant, wat bij KPN WebXL heet en bij Hi de naam Hi Messaging draagt. Het huidige sim-only abonnement biedt mobiele gebruikers een downloadsnelheid van 1,5 Mbps en een uploadsnelheid van 0,4 Mbps.

Duurder
De meer op dataverkeer ingerichte WebXL- en Messaging-abonnementen zijn gelijk een stuk duurder dan de reguliere mobiele abonnementen. Ook als de klant kiest voor de instapoptie. Die kost bij KPN's WebXL namelijk 35 euro per maand, wat bij een gewoon abonnement op eenderde van het prijsbereik zit. Bij Hi Messaging kost de instapoptie 37,50 per maand, wat bij een gewoon Hi-abonnement net onder de middenmoot zit.

De klant heeft bij die instapopties dan minder belminuten of sms-berichten per maand, maar weer wel een wat hogere datalimiet. Dit is in vergelijking met de qua prijs ongeveer equivalente reguliere abonnementen. De prijsstellingen van de premium- en de gewone abonnementen lopen enkele euro's 'uit de pas' met elkaar.

Meer bijbetalen
Verder gaat KPN de subsidie op toestellen verminderen. Klanten moeten straks meer bijbetalen voor smartphones, volgens het telecombedrijf omdat die apparaten nu eenmaal duurder zijn geworden. KPN-topman Marco Visser zegt dat het om enkele tientjes gaat, wat vanaf oktober wordt ingevoerd. Hij kan nog niet zeggen hoeveel tientjes dat zullen zijn. "Daar zijn geen absolute bedragen op te zetten."