BravaHDTV blijft op ASTRA3-satelliet uitzenden


Het uit Nederland afkomstige Europese cultuurkanaal BravaHDTV blijft op de ASTRA3-satelliet uitzenden. Dat heeft Jur Bron n van de eigenaren van het televisiekanaal aan Totaal TV bevestigd.

Er waren geruchten dat BravaHDTV was de ASTRA3-satelliet zou gaan verdwijnen. Deze geruchten werden luider nadat CanalDigitaal een test-ident van het HD-kanaal RTL 8 HD op n van de transponders op de ASTRA3-satelliet plaatste. RTL 8 HD is overigens nog niet op de ASTRA3-satelliet waargenomen en ook M7 Group S.A eigenaar van CanalDigitaal heeft tot dit moment de komst van RTL 8 HD nog niet aangekondigd of bevestigd.

Al enige tijd zijn er geruchten dat BravaHDTV van de ASTRA3-satelliet zou gaan verdwijnen. CanalDigitaal en TV Vlaanderen geven deze HD-zender door in het HD-pakket. Echter op de ASTRA1-satelliet waar CanalDigitaal en TV Vlaanderen ook gebruik van maken is BravaHDTV ook via het Franse CanalSat te ontvangen. Een mogelijke vorm van channelsharing het delen van uitgezonden televisiekanalen door aanbieders zou dan ook voor de hand kunnen liggen.

Dat is in het geval van BravaHDTV echter niet mogelijk. Als eerste is de Franstalige versie die CanalSat op de ASTRA1-satelliet doorgeeft anders dan de Europese versie die M7 Group S.A op de ASTRA3-satelliet verspreidt. Maar er is volgens Jur Bron van BravaHDTV nog een heel andere reden: "ASTRA3 wordt ook gebruikt voor distributie van het signaal naar head-ends van televisieaanbieders in onder meer Duitsland, Portugal, Nederland, Tsjechi, Slovakije, Turkije, Spanje en Noord-Afrika. Bron benadrukt dat M7 Group S.A aan hem bevestigd heeft dat BravaHDTV niet van de ASTRA3-satelliet gaat verdwijnen.