Vodafone beter dan KPN voor dataveelvraten


De nieuwe standaardabonnementen van KPN en Vodafone zijn redelijk goed te vergelijken. De data-gerichte abonnementen bij Vodafone vallen wel voordeliger uit voor grootverbruikers.

Vodafone kondigt later vandaag nieuwe abonnementen aan. Op basis van gelekte informatie is al een vergelijking mogelijk met de nieuwe KPN-abonnementen. De ex-monopolist maakte eerder deze week nieuwe abonnementen bekend die vanaf september gaan gelden. Beide aanbieders komen met een abonnement voor alleen bellen en sms'en, een standaardabonnement en een op data gerichte abonnementsvorm.
Praktisch hetzelfde

Waar KPN alle abonnementen behoorlijk omgooit, blijft Vodafone behoorlijk hetzelfde. Mensen met een Bel+Sms+Web abonnement (de standaard bij Vodafone) houden afgezien van de datalimiet namelijk praktisch dezelfde specificaties. De meeste abonnementen blijven even duur. Slechts enkele kennen een prijsstijging van 50 cent of 1 euro.

Wat opvalt is dat het abonnement van 275 minuten wel verdwijnt en omhoog gaat naar 300 minuten. Mogelijk doet Vodafone dat om beter te concurreren met KPN. Ook verdwijnen de twee zwaarste abonnementen van 'B+S+W'. Mensen die voor meer dan 650 euro per maand willen bellen, zullen één van de zware abonnementen van het gloednieuwe smartphone-abonnement moeten nemen.

Ook mensen die geen prijs stellen op een internetbundel krijgen te maken met prijsveranderingen. Zo betalen zij bij ieder abonnement 2,50 euro meer dan nu het geval is. Voor die prijsverhoging krijgen nieuwe abonnees of mensen wiens contract afloopt wel 15 tot 25 belminuten per maand extra.
KPN goedkoper bij dure abonnementen

Omdat de opbouw van de pakketten hetzelfde is als bij KPN, blijken de nieuwe abonnementen van deze mobiele aanbieders goed onderling te vergelijken. Wat direct opvalt is dat Vodafone-klanten met een goedkoper standaard (bel+sms+web) abonnement meer waar voor hun geld krijgen. Net zoveel of meer minuten maar een hogere datalimiet voor dezelfde prijs.

Zo betaalt een Vodafone-klant die weinig wil bellen voor een abonnement met 100 belminuten 26,50 euro per maand. Daar krijgt die klant dan 200MB internetverkeer bij. Bij KPN kost exact hetzelfde abonnement met een limiet van 100MB 30,00 euro per maand. Hetzelfde geldt voor een abonnement met 200 belminuten. KPN heeft een datalimiet van 200MB, Vodafone 400MB. Een KPN-klant betaalt hiervoor 37,50, terwijl Vodafone 3 euro per maand minder rekent.

KPN wordt wel interessant bij de duurdere standaardabonnementen. Vanaf 350 belminuten kennen de bundels van het voormalig staatsbedrijf namelijk een hogere datalimiet. Bij 350 minuten is dat nog slechts 50 MB voor een euro meer per maand, maar één bundel hoger ligt het verschil al op 200 MB in het voordeel van KPN voor een meerprijs van 2,50 euro. Bij de bundel van 650 minuten krijgt een KPN-klant zelfs een limiet van 1,25 GB ten opzichte van 900MB bij Vodafone. Ook hier is KPN 2,50 euro duurder.
Vodafone voor de internetter

Ook de op internetgebruik gerichte abonnementen zijn goed vergelijkbaar. Hier wordt duidelijk dat KPN bij deze abonnementen belminuten toch boven dataverkeer stelt. Het verschil met de standaardabonnementen is daardoor veel kleiner dan bij Vodafone. Voor bijvoorbeeld 22,50 euro krijgt een Vodafone klant 100 belminuten en een gigabyte internetverkeer tegen 200 minuten en 500MB limiet voor 40 euro bij KPN.

Hetzelfde beeld is bij duurdere vergelijkbare abonnementen te zien. Vodafone biedt voor iets meer geld een paar honderd MB meer dataverkeer, maar ongeveer 200 belminuten minder. Beter geschikt voor de dataveelvraat dus. Alleen het allerduurste abonnement lijkt in het voordeel van KPN uit te vallen. Dat kost bij dat bedrijf 152,50 euro en een klant krijgt daar 1500 belminuten en 2GB datalimiet voor. Bij Vodafone is de limiet even hoog maar krijgt een klant slechts 1200 belminuten.

Overigens heeft deze abonnementsvorm bij Vodafone een groot voordeel voor wie regelmatig in het buitenland internet. In de 42 'Passport' landen van Vodafone gaat het internetverkeer met een smartphone-abonnement namelijk uit de Nederlandse bundel.