Talpa moet belang in RTL verkopen voor overname SBS


Het tv-bedrijf Talpa van John de Mol en uitgever Sanoma mogen de Nederland- se zenders van SBS overnemen, maar dan moet Talpa wel zijn aandelenbelang in RTL Nederland verkopen. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vrijdag bekendgemaakt. De NMa wil op deze manier voorkomen dat Talpa zowel invloed kan uitoefenen op RTL als SBS, wat een concurrentievoordeel kan betekenen. “Een dergelijke situatie is niet wenselijk“, zegt Henk Don van de NMa.

Talpa heeft sinds 2007 een belang van 26,3 procent in RTL Nederland en wil nu 33 procent van de aandelen van SBS kopen. “Talpa zou haar concurrenten kunnen weghouden bij SBS en RTL. Ook de concurrentie tussen RTL en SBS kan verminderen. Dit alles gaat uiteindelijk ten koste gaan van de keuzevrijheid van de kijker. Door het belang in RTL op afstand te plaatsen en uiteindelijk af te stoten, blijft de invloed van Talpa beperkt tot SBS. Daar gaat het ons om“, zegt Don.

Uit het onderzoek naar de overname blijkt verder dat er geen concurrentieproblemen ontstaan op de overige markten waarop Sanoma en SBS actief zijn. Zo komt via de overname onder meer Veronica Magazine (SBS) in handen van Sanoma, dat een minderheidsbelang houdt in Bindinc B.V., de uitgever van de gidsen van de AVRO, KRO en NCRV. “Echter, deze bladen verschillen qua doelgroep en inhoud zo van elkaar dat dit geen gevolgen heeft voor de concurrentie tussen programmagidsen“, aldus de NMa.

Totdat Talpa haar minderheidsbelang in RTL heeft verkocht, moet zij deze onderbrengen in een onafhankelijke stichting.

Sanoma en Talpa verwachten de overname van SBS binnen enkele weken te hebben afgerond, liet Sanoma vrijdag weten.