Meer dan 220 HD-kanalen via ASTRA-satellieten


Tijdens de bekendmaking van de financiŽle resultaten over het eerste half jaar van 2011 heeft satellietoperator SES bekend gemaakt dat haar ASTRA-satellietvloot steeds vaker voor doorgifte van HD-kanalen gebruikt wordt.

SES toonde gezonde halfjaarcijfers tijdens de financiŽle presentatie die vanmorgen werd openbaar gemaakt. Tijdens de presentatie werd ook duidelijk de Europese activiteiten van SES Ė waarvan SES ASTRA de grootste is Ė zich goed ontwikkelen. Zo worden de ASTRA-satellieten niet alleen voor satellietontvangst door consumenten Ė ook wel Direct to Home genoemd Ė gebruikt. Steeds vaker worden de ASTRA-satellieten als aanvoersignaal voor gesloten uitzendnetwerken van Europese televisieaanbieders gebruikt. Eigenlijk de omgekeerde situatie als in Nederland het geval is. Hier is namelijk de aanvoer voor kabeltelevisieaanbieders van satelliet naar glasvezel vergroeid.

Op dit moment worden er via de vijf ASTRA-satellietposities die er in Europa beschikbaar zijn meer dan 220 HD-kanalen uitgezonden. Hierdoor is SES ASTRA het grootste Europese platform waarop HD-kanalen worden verspreidt. Natuurlijk zijn de meeste HD-kanalen gecodeerd. Een gedeelte hiervan kan de consument niet ontvangen omdat ze voor aanvoer voor televisieaanbieders worden gebruikt. Een ander gedeelte is gecodeerd en kan alleen in het land waarin de televisieaanbieder commercieel actief is tegen betaling worden afgenomen. En ander gedeelte wordt ongecodeerd uitgezonden en kan door iedereen die de betreffende ASTRA-satelliet ontvangt bekeken worden. De laatste groep gaat in de komende jaren groeien omdat de Duitse publieke omroepen ARD en ZDF besloten hebben om vanaf 1 mei 2012 het aantal HD-kanalen op de ASTRA1-satelliet verder uit te bouwen. SES ASTRA verwacht dat het aantal HD-kanalen op haar satellieten in de komende jaren gestaag blijft groeien.