VK: GMG verkoopt Rock Radio Schotland

De Guardian Media Group (GMG) is van plan om het lokale radiostation Rock Radio in het Schotse Paisley, nabij Glasgow, te verkopen. De nieuwe eigenaar wordt hoogstwaarschijnlijk Billy Anderson, die momenteel bij GMG verantwoordelijk is voor het Real Radio en Rock Radio netwerk. Door de verkoop zal Rock Radio in manchester omgedoopt worden tot Real Radio XS.

GMG Radio kocht eind 2006 het noodleidende lokale radiostation Q96 van UTV Radio. In Januari 2007 werd het format gewijzigd in classic rock en ging het station verder als 96.3 Rock Radio. Het was de eerste rockzender voor de Guardian Media Group.

In 2008 kreeg Rock Radio er een zusje bij in het noordwesten van Engeland, nadat GMG Radio de race om de FM-licentie in Manchester won. In mei ging dan ook 106.1 Rock Radio van start. Twee jaar later ging Rock Radio Digital van start via DAB in het noordoosten van Engeland en in de regio Yorkshire.

Rock Radio in Schotland gaat zo goed als zeker verkocht worden. De nieuwe eigenaar wordt hoogstwaarschijnlijk Billy Anderson. Momenteel is hij nog werkzaam bij GMG en verantwoordelijk voor de Real Radio en Rock Radio stations. Samen met een aantal investeerders neemt hij Rock Radio over van GMG. Wat zijn verdere plannen met het station zijn is nog niet bekend.

GMG Radio heeft in ieder geval besloten afstand te doen van het merk Rock Radio, want in september wordt Rock Radio Manchester omgedoopt tot Real Radio XS. Het station wordt hiermee een substation van Real Radio, dat eveneens in Manchester via FM te beluisteren is. Real Radio brengt een mix van pop-muziek van de afgelopen 30 jaar en regionaal nieuws. Real Radio XS blijft zich richten op (classic) rock. Vanaf september is het station ook via DAB te beluisteren in het noordwesten van Engeland.

Naast de naamswijziging verandert ook de programmering. Momenteel delen de verschillende Rock Radio stations nog diverse programma’s. Zo zijn tijdens de ochtend- en avondspits lokale programma’s te horen, maar de rest van de programma’s komen allemaal uit Manchester. Hieraan komt een einde. Rock Radio Schotland krijgt eigen programma’s, terwijl Real Radio XS alleen tijdens de ochtend- en avondspits nog live gepresenteerde programma’s gaat uitzenden. De rest van de uren wordt non-stop of voicetracks (van tevoren opgenomen programma’s). [RS/RadioWereld.NL]