Rechter: online muziek opslaan is legaal

Volgens een rechter in New York mogen mensen hun muziek in de cloud opslaan en beluisteren. Een provider mag zelfs kiezen voor efficiŽntere opslag en dus liedjes ontdubbelen.

Dat blijkt uit het vonnis van de rechtbank New York in een door muzieklabel EMI aangespannen zaak tegen MP3Tunes. Dat bedrijf biedt onbeperkte online muziekopslag aan.

Was er wel een verbod gekomen, dan had dat vragen opgeroepen over andere aanbieders van cloudopslag zoals bijvoorbeeld Google of Amazon. Die bedrijven zijn, voor zover bekend, nog niet door de muziekindustrie aangeklaagd.

Rechtszaak
Volgens EMI zorgt MP3Tunes ervoor dat mensen niet meer betalen voor muziek. Die angst wordt versterkt door Sideload, een hulpmiddel om mp3-bestanden vanaf een website meteen aan de online kluis toe te voegen. Volgens EMI is Sideload bedoeld om inbreuk op auteursrechten te maken, terwijl MP3Tunes stelt dat het gewoon een handig hulpmiddel is.

Michael Robertson, oprichter van MP3Tunes, stelt tegenover Webwereld dat het gemak van de gebruiker voorop staat. "De verantwoording ligt bij de gebruiker", meent hij. De rechter geeft hem daarin nu gelijk.

Volgens EMI werd er ten onrechte een beroep gedaan op uitzonderingsgronden in de Amerikaanse auteurswetgeving, Digital Millennium Copyright Act (DMCA). Zo zouden er ook nummers van voor 1972 worden bewaard, waarvoor de wet geen bescherming biedt. Ook die redenering verwierp de rechter.

Deduplicatie
Het meest opmerkelijke aan de uitspraak is een technisch detail over de manier van opslaan. MP3Tunes gebruikt voor de dienst een deduplicatie-techniek. Dat betekent dat wordt gekeken of een geŁpload bestand al voorkomt op de servers van het bedrijf. Als dat het geval is, dan wordt er slechts verwezen. Omdat veel mensen van bepaalde liedjes dezelfde versie hebben, neemt dit minder ruimte in beslag. een techniek die ook door andere online opslagdiensten wordt gebruikt.

Volgens EMI was er daardoor niet meer zuiver sprake van een eigen 'cloudkluisje' met gewone opslag, maar meer van een andere dienst. Dat argument verwierp de rechter. Het gaat erom dat mensen bij hun eigen muziek komen. Of daarbij sprake is van deduplicatie is niet relevant, zo oordeelde hij.

Voor clouddiensten is dat een prettige overwinning, maar voor Robertson is dit de grote slag. Hij had eerder namelijk het bedrijf MP3.com dat hij moest verkopen na een reeks van rechtszaken. MP3.com bood de mogelijkheid om eigen CD's op te slaan in de cloud. Maar dat ging toen volgens de rechter te ver, terwijl de software wel controleerde of de CD echt bestond aan de hand van een aantal kenmerken. Als die klopten, dan werden al geripte mp3-bestanden aan een kluisje toegevoegd. Nu gebruikers zelf uploaden, blijft Robertson buiten schot.

Overtreding
Overigens heeft MP3Tunes niet alles gewonnen. Voor 171 liedjes is vastgesteld dat Robertson en zijn personeel de auteurswet overtreden. Zij hebben namelijk nummers via Sideload.com in hun kluis geladen en hebben daarvoor niet betaald. Daarvoor moet nog een vergoeding worden vastgesteld.

Ook heeft EMI een aantal links op de website van Sideload.com laten verwijderen die duidelijk inbreuk op rechten maakten. De rechtbank verwijt MP3Tunes nu wel dat de liedjes die via die weg in de kluizen zijn gekomen niet zijn verwijderd. In de database wordt die herkomst namelijk bijgehouden.

Robertson is tevreden met de uitspraak, omdat hij volgens eigen zeggen voor 33.000 nummers was aangeklaagd. Daar zijn er nu niet meer dan zo'n 350 van over, hierbij zitten ook de 171 nummers waarvoor het personeel verantwoordelijk wordt gehouden. "Zelfs in die gebieden zouden we willen suggereren dat de feiten inconsistent zijn met de uitspraak van de rechtbank en dat we kijken naar de mogelijkheden van een hoger beroep."