20% internetters verklapt telefoonnummer op internet


Hoewel iedereen weet dat je op internet voorzichtig met je persoonlijke gegevens moet omspringen, doen veel internetters dat toch niet. Vooral op sociale netwerksites strooien ze met allerhande persoonlijke informatie die je misschien beter voor jezelf kunt houden…

Op de vraag over welke informatie men online plaatst op sociale netwerksites, fora, groepen en andere interactieve diensten, zegt 42% hun geboortedatum te plaatsen en één op de vijf zijn telefoonnummer. Van de ondervraagden koos 28% de optie ‘gebruikersnaam en wachtwoord onthouden’ op netwerksites en 14% deed dit zelfs bij internetbankieren…

Huisdieren en kinderen veel genoemd
Wanneer specifiek gevraagd werd naar sociale netwerkdiensten zoals Facebook en Twitter, gaf ruim één op de drie aan de naam van hun huisdier online te plaatsen en een kwart de namen van hun kinderen – gegevens waarmee vaak wachtwoorden achterhaald kunnen worden.

Adresgegevens werden door 7% online gezet en één op de tien plaatst foto’s online van waardevolle spullen zoals een auto of televisie. Eenderde van alle Twitter- en Facebookgebruikers zet op hun profiel updates met informatie over weekendjes weg of vakantieplannen. Met alle gevolgen van dien: zo werd twee weken geleden nog ingebroken in een woning in Breda, nadat de bewoners op diverse social mediasites hadden vermeld dat ze op vakantie gingen.

Het kan altijd veiliger
Beveiliger Bullguard, die het onderzoek liet uitvoeren, heeft een aantal tips op een rij gezet waarmee je het risico op het stelen van je persoonlijke gegevens kunt verkleinen:
* Accepteer geen vriendschapsverzoeken van mensen die je niet kent of die niet direct te linken zijn aan andere vrienden.
* Besteed wat aandacht aan het leren kennen van beschikbare veiligheidsmaatregelen op sites zoals Facebook en zorg ervoor dat berichten en foto’s niet voor iedereen toegankelijk zijn.
* Verwijder persoonlijke details die niet per se op het profiel hoeven staan, zoals namen van huisdieren, adressen, meisjesnaam of geboortedatum.
* Zorg ervoor dat wachtwoorden die je gebruikt voor belangrijke websites geen directe relatie hebben met een hobby of interesse.
* Meld je af na het einde van elke sessie en gebruik waar mogelijk een beveiligde login wanneer je een site bezoekt op een andere locatie dan thuis.
* Wees voorzichtig in gesprekken met mensen die je niet kent en in het bijzonder als ze naar persoonlijke informatie of gevoelige details vragen.
* Probeer opslag van gevoelige informatie zoals bankrekeningnummers, creditcard-details en wachtwoorden in email-accounts of documenten op de computer te vermijden.
* Gebruik een pseudoniem om jezelf te identificeren op sites waar gebruik van een echte naam geen vereiste is.