Duitsland: Motor FM gaat verder als Flux FM


Luisteraars van het alternatieve station Motor FM in Berlijn, Stuttgart en Bremen zullen vreemd op hebben gekeken toen dinsdagochtend opeens een heel ander station op de frequenties was te horen: Flux FM. Met de nieuwe naam hoopt de zender af te zijn van het imago ‘verkeerszender’ of ‘heavy metal zender’. Daarnaast speelt de ruzie achter de schermen tussen de aandeelhouders ook vast een rol.

Sinds begin 2005 is Motor FM te ontvangen in Berlijn. In eerste instantie alleen ’s avonds en ’s nachts op 106.8 FM, waar overdag de kinderzender Radio teddy te horen is, maar sinds 2006 24 uur per dag op 100.6 FM. In Bremen en Stuttgart is de zender sinds enige tijd op 97.2 FM te horen. Motor FM brengt een mix van Alternatieve muziek, Independent, Punk en Electro. Daarnaast heeft Motor FM een nogal, voor commerciële stations, hoog journalistiek woordaandeel.

Maar ondanks dat Motor FM al zes jaar in Berlijn te ontvangen is, weet het de doelgroep nog onvoldoende te bereiken. “Mensen denken dat wij gesponsord worden door de ADAC (de Duitse ANWB, red.) of denken dat we een heavy metal zender zijn”, zo verklaart directeur Markus Kühn van het radiostation tegenover Bild. Samen met voormalig MTV-programmaleider Monika Rübsamen is hij middels m2m Verwaltungs GmbH de grootste aandeelhouder van Motor FM.

Met de nieuwe naam Flux FM hoopt de zender van dit imago af te komen en de doelgroep beter aan te spreken. Het station profileert zich nu als “Het alternatief op de radio’.

Wat achter de schermen ongetwijfeld mee speelt is de ruzie tussen de aandeelhouders van Flux FM. Rübsamen en Kühn staan lijnrecht tegenover Tim Renner die met zijn Motor Entertainment 37% van de aandelen bezit. Beide partijen zijn het niet eens over de te volgen koers van het station. Toen begin dit jaar werd besloten dat er meer geïnvesteerd moest worden in Motor FM sloeg bij Renner de vlam in de pan. Hij weigerde meer te investeren en stapte naar de rechter. Daarnaast eiste hij dat Rübsamen en Kühn zouden opstappen als leidinggevenden bij het station.

Eerder deze maand stelde de rechter Renner echter in het ongelijk. Inmiddels is hij al zijn aandelen in Motor FM kwijt, maar desondanks gaat de juridische strijd door. Over de nieuwe naam Flux FM is Renner dan ook allerminst te spreken: “Het klinkt als een wasmiddel.” [RS/RadioWereld.NL]