Radio 538 verklaart oorlog aan Buma Stemra

Het landelijke radiostation Radio 538 trekt met onmiddellijke ingang haar podcasts ‘538 Dance Department’ en ‘Powermix’ terug van al haar websites. De podcasts die herhalingen bevatten van de programma’s, zijn een gratis service product voor luisteraars. Het gevolg is dat veel luisteraars van Radio 538 worden gedupeerd.

Via de podcasts zijn enkele radioprogramma’s van 538 op elk moment terug te luisteren. Het station verdient hier niets aan. Jaarlijks betaalt Radio 538 een standaard vergoeding aan de Buma Stemra voor het muziekgebruik in deze podcasts.

Buma Stemra had eerder gemeld dat dit bedrag per 2011 naar een redelijk niveau getild moest worden. Echter blijkt nu dat Radio 538 bijna 100 keer zoveel moet gaan betalen, met terugwerkende kracht vanaf januari 2011.

Het station heeft daarom besloten per direct alle podcast van haar website te verwijderen. Jan-Willem Brüggenwirth, algemeen directeur Radio 538: "We betalen graag voor de muziek die we gebruiken, maar dan wel zonder mes in de rug." [RadioWereld.NL]