Het van Nederland 3 bekende TV Lab, waar concepten van uitzendingen door de kijker mogen worden beoordeeld, begint vanavond op Nederland 3 maar krijgt ook navolging bij ZDF en VRT. En ook de publieke omroep uit SloveniŽ doet mee.

Onder de noemer Eurovison TV Lab wisselen de deelnemende omroepen daarom nu ook onderling ook programmaís uit. Net als in Nederland hebben kijkers inspraak of een programma een vervolg op de zender krijgt. Het idee is zelfs om volgend jaar al naar publieke omroepen van 12 landen uit te breiden. Naast buurlanden BelgiŽ en Duitsland doet nu ook SloveniŽ (dat is een klein land aan de noordrand van de Balkan, gelegen tussen Oostenrijk, ItaliŽ en KroatiŽ) al mee.

In Nederland zal Nederland 3 naast achttien programmaís van eigen bodem ook minimaal vijf buitenlandse producties tonen. Gelijktijdig met TV Lab op Nederland 3 zendt ZDF in deze week naast eigen programmaís ook zeven Nederlandse en twee Belgische programmaís uit. Bij de VRT staat in de week van TV Lab ťťn avond in het teken van TV lab. Bij de Belgische zender zijn minimaal drie pilots van Nederland 3 en ZDF te zien. TV Slovenia zendt tien pilots van de andere buitenlandse omroepen uit (de omroep van SloveniŽ is trouwens - grotendeels - ongecodeerd via de Hotbird satelliet te ontvangen).

De resultaten van alle landen gezamenlijk worden op 8 september bekend gemaakt. TV Lab is een themaweek op Nederland 3 waarin programmamakers de kans krijgen vernieuwende, afwijkende, creatieve programmaís en pilots aan het Nederlandse publiek te tonen. Dit jaar is TV Lab te zien van maandag 29 augustus tot en met vrijdag 2 september.