MDR neemt popzender Jump op de schop


De MDR, de regionale publieke omroep voor Midden-Duitsland, heeft flinke veranderingen doorgevoerd bij de popzender Jump. Met een nieuwe programmering, waaronder een nieuwe ochtendshow, een nieuw jinglepakket en meer regionale informatie hoopt de zender de dalende luistercijfers een halt toe te roepen. Ook de naam van het station is veranderd, want voortaan gaat het door het leven als MDR Jump.

De geschiedenis herhaalt zich
Jump startte op 1 januari 2000 met uitzenden onder de naam Jump FM. Het verving de pop- en servicezender MDR Life, dat wegens tegenvallende luistercijfers moest wijken. Echter na klachten van de zender Jam FM, waarbij zelfs de rechter aan te pas kwam, wijzigde de MDR de naam Jump FM in simpelweg Jump.

Aanvankelijk haalde Jump, net als voorganger MDR Life, redelijke luistercijfers. Maar de geschiedenis herhaalde zich. Want luisterden er in 2003 nog gemiddeld 532.000 mensen per uur naar Jump, begin dit jaar waren dit er nog maar 287.000. Ook kreeg het station regelmatig flinke kritiek. Uit onderzoek van de mediaraad van Thüringen blijkt namelijk dat het aandeel aan regionale informatie de afgelopen jaren gestaag is gedaald. In 2010 bracht Jump slechts 13% aan regionale informatie. Dat is zelfs minder dan de regionale commerciële stations Antenne Thüringen en Landeswelle, die volgens hun licentie minstens 15% aan regionale informatie moeten brengen.

Op de schop
De afgelopen jaren is er flink gesleuteld aan de programmering van Jump en langzamerhand lijkt het iets beter te gaan, want afgelopen zomer was het gemiddeld aantal luisteraars per uur al gestegen naar 312.000. Desondanks heeft de MDR besloten dat Jump volledig op de schop moest.

Afgelopen maandag vond de zogenaamde ‘relaunch’ van Jump plaats. Met een nieuwe programmering, een nieuw jinglepakket en meer regionale informatie hoopt de zender de dalende luistercijfers een halt toe te roepen. Ook is de naam van het station gewijzigd in MDR Jump. De doelgroep van het station blijft ongewijzigd: 20 tot 49 jaar.

Sarah & Lars-Christian
De ochtend op MDR Jump wordt gepresenteerd door Lars Christian Karde en Sarah von Neuburg. Laatstgenoemde werkte eerder voor Hit Radio FFH in Hessen. Eind 2009 besloot ze over te stappen naar ffn in Nedersaksen om co-host van de ochtendshow te worden. Na vier maanden stapte ze echter weer op omdat ze haar vriend, RPR 1-deejay Lars-Christian Karde, mistte. Nu kunnen ze eindelijk samen wakker worden, maar dan wel achter de microfoon van MDR Jump.. Elk half uur is er het laatste nieuws uit zowel de regio als Duitsland en de rest van de wereld te horen. Daarnaast is er elk kwartier actueel weer en verkeer en ontbreekt natuurlijk ook de comedy niet.

Tussen 9 en 12 uur praat voormalig middagdeejay Bernadette Hirschfelder de plaatjes aan elkaar en brengt ze luchtige informatie. Tijdens de lunch praten Matthias Rohrschneider en Marko Ramm de luisteraars bij over de actualiteit. De middagshow wordt gepresenteerd door voormalig ochtendshow co-host Miriam Schittek en Chris Derer. Voormalig ochtenddeejay Tino Rockenberg is voortaan ’s avonds te horen op MDR Jump. In het weekend is er veel aandacht voor voetbal en zijn er regelmatig updates te horen van wedstrijden uit de verschillende divisies.

Het nieuwe jinglepakket van MDR Jump is gemaakt door Jam-X. De dagelijkse leiding van het station is in handen van Ulrich Manitz. Hij volgt Michael Schiewack op, die het station in maart 2011 verliet. [RS/RadioWereld.NL]