VPRO-quiz veroorzaakt ophef in buitenland


In buitenlandse media is ophef ontstaan over de tv-quiz Weg van Nederland, dat de VPRO donderdag uitzendt op Nederland 3. Dat heeft de VPRO laten weten. In Weg van Nederland strijden vijf uitgeprocedeerde asielzoekers om een bedrag van 4000 euro, dat ze kunnen gebruiken in het land van herkomst. “Kranten en televisieprogramma’s in België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje reppen met grote koppen over dit nu al controversiële programma“, aldus de VPRO.

Internationale media koppen met teksten als ‘Quiz met asielzoekers verdeelt Nederland’ en ‘VPRO-quiz met asielzoekers op het randje’. “De vergelijking met de Donorshow van BNN wordt veelvuldig gemaakt, waardoor het vermoeden bestaat dat Weg van Nederland een hoax is, waarin acteurs de hoofdrol spelen“, aldus de VPRO.

Frank Wiering, hoofdredacteur tv van de VPRO, benadrukt dat alles echt is. “We spelen een Ik hou van Holland-achtige quiz met vijf uitgeprocedeerde asielzoekers, omdat we willen laten zien hoe Nederlands ze zijn. We laten juist geen zielige verhalen horen, we willen laten zien om wat voor mensen het gaat. En dat het zonde is om ze te laten gaan.”

“Het zijn dus echte uitgeprocedeerde asielzoekers. Ze gaan echt weg. De winnaar met een koffer met daarin 4000 euro“, besluit hij.