Toshiba 55ZL2 3D TV zonder bril


De Toshiba 55ZL2 is de eerste grootformaat brilloze 3D-tv voor consumenten met een royaal Quad Full HD-beeldscherm. Dankzij dit scherm, met een diagonaal van 139 cm (55 inch), kan een groep kijkers tegelijk van 3D genieten zonder 3D bril. 2D-content geeft het toestel weer in viermaal (Quad) Full HD-resolutie.De 3D-applicatie van de 55ZL2 wordt aangedreven door de CEVO-Engine, Toshiba’s high-performance multi-processorplatform. Op dit platform draaien tevens applicaties als Personal TV, dat de gebruiker in staat stelt om zijn persoonlijke voorkeursinstellingen vast te leggen, en Smart TV-toepassingen, zoals USB-recording en toegang tot Toshiba Places. Daarnaast is de 55ZL2 uitgerust met een Auto Calibration-functie die beelden van studiokwaliteit garandeert.

Geavanceerde lenslet-technologie

De brilloze 3D-technologie is gebaseerd op het stereoscopische beginsel dat er gelijktijdig een beeld voor het linkeroog en een ander beeld – met een geringe afwijking – voor het rechteroog geproduceerd wordt. In de hersenen van de kijker worden deze beelden vervolgens samengevoegd om een 3D-effect te realiseren. Om 3D zonder bril mogelijk te maken, is het essentieel dat de lenzen de diverse beelden naar het juiste oog van de kijker leiden.
De Integral Imaging-technologie, aangedreven door de CEVO-Engine, die in de 55ZL2 is toegepast, genereert negen verschillende beelden die meerdere groothoek-kijkzones voor de brilloze 3D-tv creëren. Dit maakt dat negen kijkers in staat zijn om simultaan een 3D-ervaring te beleven zonder dat ze een bril hoeven op te zetten.

Gezichtsherkenningssoftware in de Toshiba 55ZL2

Om de diverse kijkzones optimaal te kunnen aanpassen aan de positie van de kijkers voor de tv is de 55ZL2 uitgerust met gezichtsherkenningssoftware. Met één druk op de knop van de afstandesbediening kan het toestel de positie van de kijkers bepalen en zich daaraan aanpassen voor een goed kijkervaring.

Quad Full HD-beeldscherm

Het genereren van negen verschillende beelden in high-definition kwaliteit vanaf één beeldscherm is technisch gezien een enorme uitdaging. Toshiba bouwde daarvoor in de tv een paneel in met 3.840 x 2.160 pixels (gelijk aan de Quad Full HD-resolutie) om maximaal negen beelden tegelijkertijd te kunnen weergeven. Bijkomend voordeel van het hoge resolutie-beeldscherm van de 55ZL2 is de mogelijkheid om 2D-content in Quad Full HD-resolutie weer te geven. Met andere woorden: foto’s gemaakt met een 8 megapixel camera kunnen getoond worden zonder verlies aan beeldkwaliteit.

Door gebruik te maken van complexe algoritmes zet Toshiba’s Resolution+-technologie content, zoals tv-programma’s in SD/HD-resolutie of DVD/Blu-rayTM-content, om in viermaal Full HD-resolutie. Zo wordt optimaal geprofiteerd van de high-definition kwaliteit van het Quad Full HD-beeldscherm.

Persoonlijke kijk op de wereld

Maar de 55ZL2 is meer dan alleen een 3D-tv waar zonder bril naar gekeken kan worden. Hij is bijvoorbeeld ook voorzien van Smart TV-functies die toegang geven tot Toshiba Places, Toshiba’s online platform voor het streamen, kopen en delen van webgebaseerde content. Tevens ondersteunt hij de HbbTV (Hybrid broadcast broadband TV) en faciliteert hij USB-recording van digitale uitzendingen op een externe harde schijf die via USB met de tv verbonden is. Bezitters van een iPhone, ten slotte, hoeven dankzij Toshiba Apps Connect niet langer naar de afstandsbediening te grijpen, maar kunnen de tv via hun smartphone bedienen.

Verder heeft de 55ZL2 nog een aantal handige Personal TV-applicaties in huis. Zo kan het toestel persoonlijke beeldinstellingen en een persoonlijke zenderlijst voor maximaal vier gebruikers bewaren. Ook het aanleggen van privé-verzamelingen van opgenomen content behoort tot de mogelijkheden. En, last but not least, is de tv in staat om het volumeniveau van elke gebruiker te onthouden nadat het toestel is uitgezet.

CEVO-Engine

De CEVO-Engine, Toshiba’s high-performance multi-processorplatform, is de motor achter de 55ZL2. Het is het enige platform dat vandaag de dag beschikbaar is in de tv-markt dat het gigantische rekenvermogen biedt dat vereist is om de complexe algoritmes te beheren die de toepassing van de brilloze 3D-technologie en -applicaties faciliteren. De state-of-the-art technologie van de CEVO-Engine kan de diepte-informatie leveren die nodig is om het gewenste 3D-effect te verwezenlijken en negen verschillende perspectieven te berekenen.

Auto Calibration

De 55ZL2 maakt optimaal gebruik van de prestaties van de CEVO-Engine om de beeldkwaliteit verder op te voeren. De chip stuurt de Auto Calibration-tool aan die automatisch de beeldscherminstellingen optimaliseert, zodat speelfilms worden weergegeven in exact de kleuren en grijsschaal die de regisseur voor ogen had bij het maken van de film. De kleuranalyseaanpak3, die tot nog toe uitsluitend door professionals werd toegepast, vroeg altijd om de inzet van een externe computer. De CEVO-Engine kan de benodigde berekeningen zelf uitvoeren.

1 Vanaf 1 september 2011 voor digitale high-definition LCD-tv in consumentenmarkten (Bron: Toshiba).
2 De TPA1-analyzer is leverbaar als optie of via de setup-service van de reseller.

*Opmerking
Sommige gebruikers kunnen te kampen krijgen met gezondheidscomplicaties wanneer ze blootgesteld worden aan bepaalde 3D-beelden. Bekijk dus geen 3D-content wanneer u daarvan nadelige gevolgen ondervindt. Iedereen die een fysiek probleem ervaart, dient direct te stoppen met het bekijken van 3D-content en een arts te raadplegen. De waargenomen 3D-effecten verschillen van persoon tot persoon en zijn mede afhankelijk van de content. Gezien de mogelijke impact op hun visuele ontwikkeling wordt aangeraden om alleen kinderen van zes jaar of ouder naar 3D-videobeelden te laten kijken. Lees de handleiding om te zien welke voorzorgen u kunt nemen bij het bekijken van 3D-beelden.

Toshiba 55ZL2 specificaties

• Quad Full HD 16:9 LCD-paneel, 3.840 x 2.160 pixels, LED-backlight
• Aangedreven door CEVO-Engine
• 3D zonder bril
• Gezichtsherkenning om positie te bepalen
• Auto Calibration
• 3D Resolution+
• Personal TV: voorinstellingen voor maximaal vier gebruikers
• Smart TV: toegang tot Toshiba Places, geïntegreerde WLAN-interface, Windows® 7-compatibiliteit, USB-recording op externe HDD, Toshiba Apps Connect
• Geïntegreerde WLAN met WPS, 4 x HDMI®, 2 x USB
• Auto Calibration
• Ingebouwde tuner voor DVB-T, DVB-T2, DVB-C en DVB-S/S2

Toshiba 55ZL2 prijs en beschikbaarheid

De 55ZL2 3D-tv is naar verwachting leverbaar vanaf december 2011. De adviesprijs is op dit moment nog niet bekend.

*1 Vanaf 1 september 2011 voor digitale high-definition LCD-tv in consumentenmarkten (Bron: Toshiba).
*2 De TPA1-analyzer is leverbaar als optie of via de setup-service van de reseller.

Opmerking

Sommige gebruikers kunnen te kampen krijgen met gezondheidscomplicaties wanneer ze blootgesteld worden aan bepaalde 3D-beelden. Bekijk dus geen 3D-content wanneer u daarvan nadelige gevolgen ondervindt. Iedereen die een fysiek probleem ervaart, dient direct te stoppen met het bekijken van 3D-content en een arts te raadplegen. De waargenomen 3D-effecten verschillen van persoon tot persoon en zijn mede afhankelijk van de content. Gezien de mogelijke impact op hun visuele ontwikkeling wordt aangeraden om alleen kinderen van zes jaar of ouder naar 3D-videobeelden te laten kijken. Lees de handleiding om te zien welke voorzorgen u kunt nemen bij het bekijken van 3D-beelden.

Bron: Toshiba