Jeugdjournaal in de ochtend start 2e seizoen


Na een succesvol eerste jaar start maandag 5 september het tweede seizoen van het NOS Jeugdjournaal in de ochtend. Van maandag tot en met vrijdag kunnen kinderen van 10 to 12 jaar weer iedere dag om 08.45 uur op Z@pp gezamenlijk in de klas het actuele nieuws volgen, reageren op de dagelijkse stelling en doorpraten over het nieuws van de dag.

Het NOS Jeugdjournaal in de ochtend ging vorig schooljaar van start. Hiermee kwam er naast het ‘gewone’ Jeugdjournaal (iedere avond om 18.45 uur op Z@pp) een tweede Jeugdjournaal bij.

Een lang gekoesterde wens van de redactie die vond dat kinderen in de oude situatie te lang moesten wachten op een ‘vers’ nieuwsbulletin. Na onderzoek op scholen werd gekozen voor het tijdstip van 08.45 uur, waardoor kinderen de dag gezamenlijk in de klas konden starten met het Jeugdjournaal. Overigens is het Jeugdjournaal ook direct na de uitzending ‘on demand’ te bekijken. Hierdoor kunnen scholen dus hun eigen ideale tijdstip kiezen.

In het eerste jaar blijken al veel kinderen en leerkrachten de weg naar het Jeugdjournaal in de ochtend te hebben gevonden. De nieuwste kijkcijfers laten zien dat dagelijks zo’n 150.000 kinderen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs gezamenlijk in de klas kijken. Dat komt neer op eenderde van alle leerlingen uit de twee hoogste groepen van het basisonderwijs. Uit het onderzoek blijkt verder dat 33% van de 150.000 kinderen iedere dag kijkt. 38% kijkt meerdere keren per week, 12% minimaal eenmaal maal per week.

Ruim een kwart van de kinderen kijkt live om 08.45 uur, bijna 40 % kijkt uitgesteld tussen 10.00 en 11.00 uur, de rest van de kinderen kijkt op andere tijdstippen. [RadioWereld.NL]