Overname T-Mobile door AT&T verder gefrustreerd

Sprint gaat concurrent AT&T voor de rechter slepen om de overname van T-Mobile USA te frustreren. Eerder heeft ook het ministerie van Justitie een rechtszaak aangekondigd.

Sprint heeft ook de moedermaatschappij van T-Mobile, Deutsche Telekom, een dagvaarding gestuurd. Volgens de Amerikaanse telco is de overname van T-Mobile USA door AT&T in strijd met de mededingingswetten. Sprint zegt dat AT&T na de overname samen met de andere grote speler op de Amerikaanse markt Verizon liefst 75 procent van de markt in handen zou hebben en daarbij 90 procent van alle winst.

Vorige week diende het Amerikaanse ministerie van Justitie al een verzoek tot een rechtbankbehandeling aan om zo de rechter te laten beoordelen of de overname ter waarde van 39 miljard dollar wel door de beugel kan. Volgens Justitie zou de overname namelijk schadelijk zijn voor de concurrentie in de markt voor mobiele telefonie. Dat zou de consument op kosten gaan jagen.

AT&T wordt veruit de grootste
AT&T zou na de - wat het noemt - fusie de grootste provider worden van de Verenigde Staten, met meer dan 130 miljoen klanten. Tweede is Verizon. Analisten hebben al eerder gespeculeerd dat nummer drie Sprint het geweld dan niet zelfstandig zou overleven en juist kan worden overgenomen door Verizon.

Overigens is in het voorlopige contract tussen AT&T en T-Mobile een clausule opgenomen dat indien de overname niet zou doorgaan, T-Mobile USA drie miljard dollar schadevergoeding krijgt, Een dergelijke clausule is niet ongebruikelijk. Mocht de overname dus niet doorgaan, zou T-Mobile USA het nog wel enige tijd kunnen volhouden als zelfstandige unit, maar het is bekend dat Deutsche Telekom daar geen brood in ziet.

Ontsnapping in clausule?
Persbureau Reuters berichtte eerder deze week dat AT&T in die boeteclausule een aantal ontsnappingsmogelijkheden heeft ingebouwd, waardoor het mogelijk onder die 3 miljard vergoeding uit kan komen. Een van die mogelijkheden zou zich voordoen als de overname zou worden geblokkeerd door de overheid. Maar nieuwswebsite PC Mag zegt dat de documenten die zijn ingediend bij beurswaakhond SEC die ontsnapping niet erg waarschijnlijk is.

Buiten de genoemde 3 miljard zou AT&T ook nog eens een betaling doen van miljarden voor uitbouw van de capaciteit in het LTE-spectrum voor T-Mobile. Daarmee zou het bedrijf niet alleen over genoeg cash beschikken om zelfstandig door te kunnen gaan, maar tevens over een modern netwerk.