Hitachi maakt 4TB-schijf mogelijk

Hitachi heeft hun datadichtheid-techniek verbeterd waardoor nu harde schijven van 4TB mogelijk worden.

Harde schijven worden opgebouwd uit verschillende zogenaamde ‘platters’ (lagen), bij de huidige 1 TB en hogere modellen zijn dit er altijd meer dan één. Hitachi heeft met de techniek, die ook al in mobiele harde schijven wordt toegepast, een manier gevonden om de datadichtheid per platter te verhogen. Hierdoor past er 1TB op een enkele platter, voorheen was de maximale platter-grootte voor 3.5 inch-schijven 750GB. Het wordt nu dus mogelijk om harde schijven te bouwen met een hogere capaciteit. Hoewel 4TB mogelijk wordt, heeft Hitachi harde schijven met deze grootte nog niet binnenkort in de planning staan.Hitachi Deskstar & Cinemastar

De 1TB platters worden gebruikt in de Hitachi Deskstar en Cinemastar Z7K1000D 7200 schijven die gericht zijn op snelle prestaties en streamning (rotatieschelheid 7200rpm). Vooral geschikt dus voor toepassingen als games, gebruik in nas-systemen of digitale videorecorders (dvr). Daarnaast gebuikt Hitachi de schijven in de Deskstar 5K1000B met Coolspin technologie. Deze schijven draaien op een lagere snelheid (5400-5200rpm) waardoor ze zuiniger en stiller zijn. Goed geschikt voor opslag dus.

Gek genoeg staan er nu enkel nog schijven met een maximale capaciteit van 1TB in de planning. Alle 1TB schijfven krijgen een 32GB cache-buffer en een 6Gb/seconde Serial Ata interface. De nieuwe 1TB-schijven zijn dit najaar leverbaar.