John van den Heuvel wil Peter R. de Vries opvolgen


John van den Heuvel wil graag in het gat springen dat Peter R. de Vries achterlaat als hij in 2012 stopt met zijn programma op SBS 6. Dat zegt de misdaadjournalist op 3FM. Als Van den Heuvel benaderd wordt over zijn opvolging, wil hij daar best over praten. “Ik sluit nooit wat uit. Het is natuurlijk ook aan SBS om een nieuw misdaadprogramma te willen. Ik zou het buitengewoon jammer vinden als het vertrek van Peter zou betekenen dat er geen misdaadprogramma meer gemaakt wordt.“

De ambitie van Van den Heuvel om een misdaadprogramma te maken, heeft volgens hem niets direct te maken met het vertrek van De Vries. “Ik heb altijd gezegd: ‘Het lijkt me hartstikke leuk om weer een misdaadprogramma te gaan.’ Ik heb de afgelopen drie seizoenen voor SBS ook Das Je Goed Recht gemaakt, maar dat was meer consumentenachtig. Een hard misdaadprogramma zou ik hartstikke leuk vinden, maar niet nu omdat Peter stopt. Dat heb ik altijd al leuk gevonden.”

De reden dat hij zelf is gestopt met misdaadprogramma’s, is de hoge werkdruk. “Het lastige aan misdaadverslaggeving op tv, is dat je mensen in beeld moet brengen die dat absoluut niet willen. Ze doen er alles aan om het te voorkomen. Dat maakt het zwaar. Ik ben in eerste instantie verslaggever voor De Telegraaf en doe televisie erbij. Op het moment dat je echt fulltime een misdaadprogramma maakt, betekent het dat ik de krant vaarwel moet zeggen en dat vind ik een lastige beslissing.”

Van den Heuvel zou niet in het team willen springen dat De Vries achterlaat om vervolgens precies hetzelfde te gaan doen. “Als er ooit sprake van zou zijn, dan zou het nooit een kopie van het programma van Peter worden. In die valkuil moet je nooit stappen. Het zou dan een ander programma worden.”