Google komt met alternatief voor Javascript

Google komt met de nieuwe programmeertaal Dart voor het bouwen van webapplicaties. Dart wordt wellicht een alternatief voor Javascript.

Tijdens een conferentie op 10 oktober wil Google meer informatie bekendmaken over zijn nieuwe programmeertaal Dart. Dat blijkt uit een aankondiging op de site van de GOTO-conferentie in het Deense Aarhus. Google presenteert Dart volgens de GOTO-organisatie tijdens een openingslezing.

Javascript
Dart zou zijn bedoeld voor het bouwen van webapplicaties en uitgroeien tot een alternatief voor Javascript, schrijft The Register. Aanwezig bij de presentatie in Aarhus is onder meer Lars Bak, een van de Deense ontwikkelaars van Google's javascriptengine V8, die in de browser Chrome is te vinden. Bak woont nog altijd in de buurt van Aarhus: hij mocht van Google vanuit Denemarken blijven werken. Ook present is Google-medewerker Gilad Bracha die eerder de Newspeak-programmeertaal ontwikkelde.

App Engine
Google startte eind 2009 al met het Go-project. Deze programmeertaal wordt door het bedrijf intern gebruikt. Go is gericht op applicaties met meerdere processen die op diverse machines met cpu's met meerdere kernen draaien. In juli bracht ook een Go-runtime uit voor zijn App Engine, waarmee ontwikkelaars zelf apps op Google-servers kunnen bouwen en hosten. App Engine lag recent onder vuur vanwege een fikse prijsverhoging.