Apple zorgt voor explosie aan patentzaken

Het aantal patentzaken over mobiele telefonie is sinds 2006 jaarlijks met 25 procent gestegen. Momenteel gaat 8 procent van alle patentzaken over mobieltjes.

Dat blijkt uit gegevens van het bedrijf Lex Machina, dat nauwkeurige informatie over patentrechtszaken bijhoudt. Apple is volgens het bedrijf betrokken bij 97 lopende patentzaken, terwijl Motorola belanghebbende is in 39 zaken, schrijft Techcrunch. In totaal lopen er in de VS 294 patentzaken.

De start-up Lex Machina biedt kleine mobiele app-ontwikkelaars die vanwege vermeende patentinbreuken zijn aangeklaagd gratis toegang tot zijn patentdatabase aan.

Patentstrijd
De patentstrijd neemt inmiddels ernstige vormen aan, waarbij grote bedragen worden betaald voor pakketten patenten. Zo kocht een consortium met onder meer Apple en Microsoft, en zonder Google, in juli voor 4,5 miljard dollar aan patenten van het bedrijf Nortel, waarna Google terugsloeg met een overname van Motorola voor 12,5 miljard dollar.

Motorola is voor Google interessant vanwege zijn grote patentenportfolio. Het steeds grotere belang van het bezitten van patenten om zowel andere leveranciers aan te pakken als zichzelf te verdedigen tegen claims van concurrenten, doet de prijzen van patenten flink stijgen. Vanwege die hoge prijzen wil onder meer Kodak zijn patentpakketten verkopen.