Alsnog verbod samenwerking TROS en Privé


De Tros mag de logo’s van de Tros en het digitale kanaal Sterren.NL niet beschikbaar stellen aan het weekblad Privé ten behoeve van een column van presentator Kees Tol. Een eerder verleende toestemming daarvoor is vorige week door het Commissariaat voor de Media weer ingetrokken. Dat gebeurde na bezwaren van TV Oranje en radiozender 100% NL.

De beide commerciële zenders gaven ondermeer te kennen dat niet was aangetoond dat de licentievergoeding die de Tros en Sterren.NL van het weekblad Privé zouden ontvangen marktconform zou zijn.

Commissariaat: Tros had marktwaarde licentie moeten vaststellen
Volgens het Commissariaat hadden de Tros en Sterren.NL naar aanleiding van de bezwaren van hun commerciële concurrenten in tweede instantie kunnen aantonen dat hun deal met het weekblad Privé wel degelijk marktconform is. De Tros gaf evenwel te kennen aan die voorwaarde niet te kunnen voldoen omdat de waarde van de merken TROS en Sterren.NL niet vast te stellen zou zijn. Het Commissariaat voor de Media neemt daarmee geen genoegen. Volgens de mediatoezichthouder had de Tros bijvoorbeeld de marktwaarde van de licentie voor het weekblad Privé door een deskundige kunnen laten bepalen of daar marktonderzoek naar kunnen verrichten.

‘Nieuwe U-bochtconstructie Tros’
Volgens mediaondernemers Jur Bron en Gerard Ardesch van TV Oranje was voor hen al van meet af aan duidelijk dat de Tros en Sterren.Nl bezig waren om zich via een U-bochtconstructie opnieuw dienstbaar te maken aan winst door derden.

Gerard Ardesch: ‘Nadat eerder dit jaar bleek dat de TROS zich als publieke omroep dienstbaar maakte aan extra winst door Van der Valk Reizen (boete 35.000 Euro), supermarktorganisatie C1000 (boete 135.000 Euro) en pretpark De Efteling (boete 120.000 Euro), was het ons wel duidelijk dat het nu mogelijk zou gaan om een niet marktconforme deal met het weekblad Privé. Men koos daarbij voor een opzet waarbij Tros en Sterren.NL via een redactionele column van presentator Kees Tol de commerciële belangen van het weekblad zouden gaan dienen.’

Toestemming ingetrokken
Bij nader inzien vond het Commissariaat voor de Media dat gezien de door TV Oranje en 100%NL ingediende bezwaren een eerdere toestemming voor de dienstbaarheid van de Tros en Sterren.NL aan Privé alsnog moest worden ingetrokken. De voorgenomen samenwerking tussen de Tros en Sterren.NL met het weekblad Privé is nu alsnog door het Commissariaat verboden. [RadioWereld.NL]