Radiostations en uitgevers vangen bot bij RvS


Volgens Minister Marja van Bijsterveldt (Media) hoeft geen nieuw onderzoek te komen naar schadelijke markteffecten van nieuwe digitale diensten van de publieke omroep, aldus de Gelderlander. De Raad van State (RvS) oordeelde woensdag dat de markttoets afdoende is geweest.

De brancheverenigingen van commerciŽle omroepen (VESTRA), commerciŽle radio (VCR) en de Nederlandse Dagbladpers (NDP) beschouwen de publieke radiothemakanalen en uitzendingen op mobiele telefoons als concurrentievervalsing.

"We vinden dat de minister de Europese regels te beperkt uitlegt en dat de belangen van de sector daarom onvoldoende worden meegewogenĒ, zo reageerden de commerciŽle media, VESTRA, de VCR en NDP Nieuwsmedia, op de uitspraak van de Raad van State in de Telegraaf. "De publieke omroep concurreert met belastinggeld op steeds meer terreinen met commerciŽle media. De marktverstoring die hiervan uitgaat, remt initiatieven uit de marktsector."

In diverse andere landen worden nieuwe diensten van de publieke omroep aan een veel zwaardere goedkeuringsprocedure onderworpen. Nu ze het hoger beroep bij de Raad van State hebben verloren, zullen de brancheverenigingen naar de Europese Commissie stappen. [RadioWereld.NL/Telegraaf/Gederlander]