Vlaanderen: Ook "astro-tv" straks verboden

De Sectorraad Media en de Raad van State in BelgiŽ zullen binnenkort een oordeel geven over de nieuwe regels die gaan over astrotelevisie en belspelletjes. Na de zomer zou het parlement al kunnen stemmen over de wijziging. Daarna is het mogelijk dat astrotelevisie en belspelletjes officieel verboden worden op de Vlaamse televisie.

De belspelletjes kwamen begin onlangs ook in BelgiŽ in opspraak na een undercoverreportage van het Eťn-programma "Basta".

Daarna volgde een groot onderzoek door Het parket van Brussel naar de praktijken van de belspelletjes op de commerciŽle televisie (VTM, VT4 en Vijftv).

Poker en astrotelevisie
In Nederland zijn belspelletjes nog steeds niet verboden.

Op de Nederlandse commerciŽle tv zenders wordt momenteel nog steeds astrotelevisie uitgezonden.

Daarnaast wordt sinds drie maanden ook een poker-variant hiervan uitgezonden door SBS6. In dit nieuwe tv-programma kunnen kijkers geen prijzen winnen.

Ze worden alleen aangespoord te bellen naar een 0909 nummer en zolang mogelijk aan de telefoon te blijven voor 0.45 EUR per minuut om een spelletje poker te spelen. Kijkers die nog nooit gepokerd hebben kunnen ook meedoen, want het doel is iedereen te laten bellen.

Misbruik in BelgiŽ
Minister van Media Ingrid Lieten beloofde eerder al stappen te ondernemen om misbruik van de kijkers in BelgiŽ tegen te gaan volgens De redactie.be. "De betaallijnen treffen vooral de zwaksten in onze samenleving en dat vind ik ontoelaatbaar," aldus minister Lieten. [RadioWereld.NL]