ORS huurt extra ASTRA1 transponder

De Oostenrijkse technische provider ORS heeft een nieuwe transponder op de ASTRA1-satelliet gehuurd. ORS heeft hiervoor met de Luxemburgse satellietoperator SES een meerjarige huurovereenkomst gesloten.

÷sterreichinscher Rundfunksender (ORS) is de commerciŽle technische tak van de Oostenrijkse publieke omroep ORF. Het verzorgt onder meer de satellietverspreiding van de televisie- en radiokanalen van de ORF. Ook voor commerciŽle partijen op de Oostenrijkse televisiemarkt Ė waaronder de Oostenrijkse televisieaanbieder Austriasat dat eigendom van CanalDigitaal eigenaar M7 Group S.A is Ė verzorgt ORF belangrijke technische diensten. Het is de vierde transponder die ORS van SES huurt. Satelliettelevisie is in Oostenrijk belangrijk. Meer dan de helft van de Oostenrijkse huishoudens kijkt televisie via de satelliet.

ORS gaat de nieuwe transponder gebruiken voor de satellietverspreiding van nieuwe televisiezenders. Zo wordt op 26 oktober het publieke kanaal ORF Sport Plus gelanceerd. Ook de Oostenrijkse commerciŽle televisiezender ATV gaat van de nieuwe transpondercapaciteit op de ASTRA1-satelliet gebruik maken. Op 1 december wordt namelijk het nieuwe televisiekanaal ATV2 op de door ORS nieuw gehuurde transponder gelanceerd.

Ferdinand Kayser Ė Chief Commercial Officer van SES Ė is opgetogen over de nieuwe huurovereenkomst met ORS: "De orbitale positie 19,2 graden oost is ťťn van de belangrijkste voor SES. Deze nieuwe overeenkomst bevestigt wederom dat deze satellietpositie de belangrijkste voor het Europese vaste land is.Ē