Digitale televisie populair in Nederland

Uit de jaarlijkse tv-barometer blijkt dat drie op de vier Nederlanders inmiddels digitale televisie kijkt. Slechts 30% van de Nederlandse bevolking kijkt nog analoog televisie via de kabel, in 2010 was dat nog 38%. Ook gelooft 22% dat 3D-televisie in de toekomst de standaard wordt.

De tv-barometer is een onderzoek dat is uitgevoerd door Synovate in opdracht van T-Mobile. Aan het onderzoek deden 1000 respondenten van 18 jaar en ouder mee. Uit het onderzoek komt naar voren dat de consument steeds meer zelf wil bepalen wanneer hij iets kijkt. 40% neemt bijvoorbeeld programma’s op om ze te kijken op een tijdstip dat hen beter uitkomt. Overige cijfers uit het onderzoek:

Twee op de drie gebruikt de digitale TV-gids, maar ook de ‘harddisk recorder’ (46%) en de pauzemogelijkheid (37%) zorgen voor een nieuwe manier van televisie kijken. De TV op pauze zetten gebeurt meestal voor een toiletbezoek (53%), een telefoontje (53%) of een snackpauze (42%).Nog geen draagvlak voor pay per view

Met pay-per-view betaalt de kijker steeds per keer of uitzending. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld speelfilms of sportevenementen, die anders niet beschikbaar zijn, worden uitgezonden. Slechts 4% van de ondervraagden gebruikt dit wel eens. In Amerika is de concept al langer beschikbaar en veel populairder.Nederlander ziet wel iets in 3D maar niet in bril

Nederlanders zien toekomst in 3-D televisie. Vorig jaar was 1 op de 7 geďnteresseerd in 3-D televisie, dit is in 2011 gestegen naar bijna 1 op de 4 personen. Een kwart wil in de toekomst ook thuis 3-D televisie kunnen kijken en 22% verwacht dat 3-D televisie de standaard wordt. 38% wil echter niet met een 3-D-bril tv-kijken.