Agentschap Telecom wil de grens bewaken

Agentschap Telecom en de Douane gaan samenwerken in de aanpak tegen illegale handel van zendapparatuur in Europa. Het doel van deze samenwerking is schadelijke zendapparaten die niet voldoen aan de Europese regelgeving al tegen te houden aan de grens.

Agentschap Telecom: "Schadelijke zendapparaten verstoren het reguliere frequentiegebruik, zoals de radio- of TV omroep, het GSM gebruik maar ook de communicatie van politie en brandweer. In sommige gevallen is zelf het reguliere radioverkeer totaal onmogelijk.

Het gaat daarbij onder andere om GSM- en GPS stoorzenders en zendapparaten die werken op illegale radiokanalen die niet in Nederland en Europa zijn toegelaten. Het gaat ook om apparaten die niet voldoen aan Europese beschermingseisen en daardoor schadelijk zijn voor draadloze netwerken en de gezondheid en veiligheid voor de gebruikers."

Door de samenwerking met de Douane wordt in een zo vroeg mogelijk stadium voorkomen dat deze gevaarlijke zendapparaten in Nederland maar ook in Europa worden verhandeld en gebruikt. Aangezien binnen Europa vrijheid van verkeer van goederen geldt werken ook andere lidstaten op dit gebied al intensief samen met hun douane. Ook op apparaten die via internet worden besteld zien beide partijen streng toe.

Marktplaats en eBay
Agentschap Telecom heeft ook al een samenwerking met Marktplaats en eBay om handel van gevaarlijke zendapparaten tegen te gaan. De samenleving profiteert van deze samenwerking aangezien de ether beter gevrijwaard blijft van ongewenste storingen. [RadioWereld.NL]