Wifi wordt giga-snel

Wifi in huis zal snel beter en sneller worden: de wifi-standaard zal binnen twee jaar de gigabitsnelheid bereiken.

Dit zegt Graig Barratt, de baas van Qualcomm Atheros. Als de voormalige CEO van Atheros, de wifi-chipfabrikant die eerder dit jaar door Qualcomm werd overgenomen, gelooft hij heilig in de toekomst van wifi. Wifi wordt steeds belangrijker voor het verminderen van de netwerkbelasting van de telefoonnetwerken. Steeds meer mobiele telefoongebruikers consumeren hun mobiele MB’s via wifi in plaats van via dure mobiele abonnementen. Ook mediaspelers maken steeds meer gebruik van thuisnetwerken.

Het streamen van HD-video dreigt echter te veel te worden voor de draadloze netwerken. Met het toenemen van de beeldkwaliteit neemt de bandbreedtebehoefte toe. Als er tegelijk via het netwerk getelefoneerd of geSk*ped wordt, loopt de communicatie al snel vast.

802.11ac
Wifi 802.11ac moet de oplossing brengen. Deze standaard kan gigabitsnelheden bieden, mits hij op de 5 GHz-band wordt gebruikt. Bij gebruik op de 2,4 GHz-band is de nieuwe standaard gelijk aan het huidige 802.11n.

Bij 802.11ac zijn er ook directe één-op-één (peer to peer) verbindingen mogelijk. De standaard is backwards compatibel met bestaande wifi-apparaten.