Minister ziet graag groter basispakket televisie


Minister Marja van Bijsterveld van het CDA heeft vandaag op het nationaal omroepcongres in Hilversum gesproken over de toekomst van het Nederlandse medialandschap. Naast de fusie van de publieke omroepen uitte ze haar mening over een groter basis tv pakket bij alle aanbieders.

De minister stelde in haar toespraak dat er wordt nagedacht over verruiming van het basispakket op televisie van nu 15 naar bijvoorbeeld 30 zenders. Daarbij had ze het echter allerminst over analoge kabeltelevisie en ook niet over inspraak door programmaraden maar sloot dat laatste ook weer niet uit. Door de digitalisering is er volgens de minister meer ruimte beschikbaar.

Aalle aanbieders, dus ook via satelliet of glasvezel of iptv netwerken zouden een basispakket van 30 zenders moeten gaan doorgeven in de toekomst. De minister hierover: 'De belangrijkste publieke en commerciŽle zenders zullen dan een plek krijgen in het basispakket, en de meeste kijkers zullen daarmee tevreden zijn. Misschien ook zonder advisering door programmaraden.'