Mozilla demonstreert 3D-engine voor browsergames

Mozilla komt met een 3d-engine voor browsergames zonder Flash. Een testspel staat voor iedereen klaar te demonstreren wat er met de nieuwe engine mogelijk is.

Mozilla werkt met zijn Paladin-project aan Gladius, een engine voor 3d-games in browsers, gebaseerd op webstandaarden als HTML5 en WebGL. Het project is weer een volgende stap naar plugin-loze ondersteuning van multimedia in browsers als alternatief voor Flash.

Testspel
Het Mozilla-team heeft al een testspel genaamd RescueFox uitgebracht die de mogelijkheden van de Gladius-engine demonstreert. Gladius is gebouwd op een bestaande 3d-engine, CubicVR, die ook op Javascript is gebaseerd. Deze engine is verbeterd en uitgebreid.

Het testspel is nog verre van geavanceerd. "We hebben net genoeg werk verricht om het spel speelbaar te maken", geeft Mozilla in een weblogbericht toe. Volgens Mozilla verschijnt er binnenkort een andere microgame na de nodige verbeteringen aan Gladius.

HTML5 en Endge
Ook voor andere vormen van multimedia zijn externe plug-ins in nieuwe browsers niet meer nodig. Met behulp van HTML5 kunnen browsers ook zonder plugins video en audio afspelen. Deze ontwikkeling vormt een bedreiging voor Adobe's Flash, waarvan een browserplugin nu nog op de meeste pc's wereldwijd staat.

Adobe kwam onlangs met het eigen Flash-alternatief Edge, dat gebruik maakt van HTML5, CSS en Javascript. Edge is net als Flash bedoeld voor dynamische webcontent en de twee moeten volgens Adobe elkaar aanvullen.