EU steunt tv-kijkende voetbalfans

Het Europese Hof van Justitie heeft dinsdag bepaald dat het voetbalfans vrij staat om voetbal te kijken via een decoderkaart naar keuze, ook al worden daarmee de exclusieve uitzendrechten van nationale zenders omzeild. Volgens het hof is het onwettig als zendgemachtigden per EU-land exclusieve contracten sluiten en kijkers verbieden om voetbal te kijken met een goedkopere decoderkaart uit een ander land.

Bovendien was de rechter van mening dat een voetbalcompetitie de wedstrijden niet als eigendom kan beschouwen, omdat ze geen 'intellectuele creatie van de maker' zijn. Het besluit is een pijnlijke uitkomst voor onder andere de lucratieve Britse Premier League.

"Nationale wetgeving die de import, verkoop en het gebruik van buitenlandse decoderkaarten verbiedt gaat in tegen het recht op de vrijheid van dienstverlening en kan niet worden gerechtvaardigd", aldus de rechtbank. Het eerdere juridische advies van de rechtbank in de zaak wordt daarmee bekrachtigd. "Een systeem van exclusieve licenties is in strijd met de Europese concurrentiewetgeving als de overeenkomst de verkoop verbiedt van decoderkaarten aan televisiekijkers die de wedstrijden buiten de lidstaat waarvoor de licentie is afgegeven bekijken", aldus het hof in een verklaring.

Volgens de Premier League worden met dit besluit de belangen van zendgemachtigden en kijkers geschaad. De wedstrijden van de Premier League worden per land verkocht. In elk land worden de wedstrijden gecodeerd uitgezonden en zijn ze alleen te zien met een speciale decoder. De prijs voor een abonnement op de wedstrijden verschilt per EU-lidstaat.

Sommige pubs in Groot-BrittanniŽ, waar een abonnement behoorlijk duur is, kochten goedkopere Griekse decoderkaarten, waarmee de wedstrijden ook konden worden bekeken. Dit leidde tot de juridische strijd die vandaag werd beslist.

De Premier League is de rijkste voetbalcompetitie ter wereld. De jongste deal bracht in Groot-BrittanniŽ alleen al een bedrag van bijna twee miljard op voor drie seizoenen. De uitspraak heeft dan ook grote gevolgen voor de verkoop van de uitzendrechten en de manier waarop geld wordt verdiend aan de Britse competitie. [Novum/AP/RadioWereld.NL]