Samsung: nieuwe voorraad Galaxy's patentinbreukvrij

Vanaf eind deze week zijn alle nieuwe smartphones van het type Galaxy S, SII en Ace voorzien van een update zodat er geen inbreuk meer wordt gemaakt op een patent van Apple.

Alle nieuwe Galaxy S, SII en Ace toestellen die vanaf eind deze week op de Nederlandse markt komen, zijn voorzien van een Android-update, zodat er geen inbreuk meer wordt gepleegd op een patent van Apple. Dat bevestigt Samsung Benelux tegenover Webwereld.

Fotoscroll patent
Eind augustus oordeelde de Haagse rechtbank dat de drie smartphones van Samsung inbreuk maakten op een patent van Apple op een bepaalde manier van scrollen door een reeks van ingezoomde foto's. Samsung kreeg van de rechter tot 14 oktober om de inbreuk te staken.

Samsung gaf eind augustus al aan dat het de uitspraak ziet als een grote overwinning. De meeste vorderingen werden afgewezen en de rechter maakte gehakt van alle mogelijke schendingen van ontwerprechten die Apple aanvoerde.

Oude voorraden eerst verkocht
En de enige overgebleven patentinbreuk wordt met de update verholpen. Samsung benadrukt dat de update in eerste instantie voor nieuwe toestellen is die bestemd zijn voor winkels. Ook kan het nog zijn dat toestellen in de winkel volgende week nog 'inbreukmakend' zijn, aangezien de rechter niet heeft bevolen dat bestaande voorraden moeten worden teruggehaald. Apple had dit wel geŽist.

Bestaande Galaxy's hoeven eigenlijk helemaal geen update te krijgen, al is de verwachting dat die vroeger of later wel via het updatesoftware Kies beschikbaar komt. Bij de recente update voor de Galaxy SII is dit al gebeurd, aldus Samsung.