KRO: Wat kost een snelheidsboete?

De KRO vraagt zich in het tv-programma 'De Rekenkamer' af wat een snelheidsboete kost. Jaarlijks leveren de snelheidsboetes de overheid meer dan 350 miljoen euro op. En het komend jaar gaat de regering de snelheidsboetes met 15% verhogen. Rekenmeester Stefan Stasse gaat op onderzoek uit.

Klopt het dat flitspalen juist gevaarlijk zijn in plaats van goed voor onze verkeersveiligheid? Met een grote dosis humor verzamelt Stefan Stasse alle informatie die hij krijgt aangereikt van Sofie van den Enk, Ajouad El Miloudi en Sander de Kramer.

Ajouad El-Miloudi gaat met zn boetes naar het CJIB waar het grootste deel van de boeteverstrekking volledig is geautomatiseerd. Maar waarom heffen ze dan toch 6 euroadministratiekosten?

De flitspaal is een Nederlandse uitvinding die 40.000 euro per stuk kost. Sander de Kramer bezoekt de fabriek en krijgt een kijkje binnen in de gehate paal. En Sofie gaat op pad met de verkeerspolitie en leert hoe je met een lasergun snelheidsduivels kan betrappen.

Stefan Stasse rekent aan het einde van het tv-programma 'De Rekenkamer' uit wat de verkeersboetes kosten of dat ze een verkapte belasting zijn. De Rekenkamer is te zien op vrijdag 14 oktober om 20.25 uur op Nederland 3.

Binnenkort worden de volgende vragen gesteld. Wat kost Oma?, Wat kost zomertijd? en wat kost oud papier? Op de website van 'De Rekenkamer' staan ook diverse oude afleveringen. Wat kost de Koningin?, Wat kost een bril?, Wat kost roken ?, Wat kost een werkloze? [RadioWereld.NL]