Regelgeving voor Video on Demand in aantochtEr komt in Nederland regelgeving voor Video on Demand aanbieders. Dat heeft het Commissariaat voor de Media (CvdM) beslist. De nieuwe regelgeving gaat al snel – namelijk op 1 november – in.

De regelgeving voor Video on Demand komt overigens niet onverwacht. In 2008 werd er in Nederland al een wet aangenomen waarin dit wordt aangekondigd. De exacte regelgeving werd echter pas deze week door het CvdM gepubliceerd en geldt voor alle vormen van Video on Demand. Ook catch-up TV – in de volksmond ook wel uitgesteld kijken genoemd – als Uitzending Gemist, RTL Gemist en SBS Gemist vallen onder de nieuwe regels die het CvdM heeft gepubliceerd.

Video on Demand aanbieders dienen zich vanaf 1 november aan vijf voorwaarden gaan houden: het content moet onderdeel van een catalogus zijn, het hoofddoel van de geleverde diensten is het leveren van programma’s, de aanbieder is verantwoordelijk voor de inhoud van het geleverde programma, het dient een product voor een grotere groep klanten te zijn en het aangeboden product dient als economische dienstverlening te worden gezien.

De internationale medianieuwsdienst BroadbandTVNews meldt dat alle op de Nederlandse Video on Demand markt actieve partijen voor medio november de aangeboden diensten bij het CvdM moeten aanmelden. Onderdelen van de nieuwe regelgeving voor Video on Demand zijn onder meer het gebruik van kindersloten bij content dat bestemd is voor personen boven de 16 jaar, product placement, reclame en sponsoring.

Naast catch-up TV diensten van publieke en commerciële televisiezenders vallen bijvoorbeeld ook commerciële Video on Demand filmdiensten van Videoland en MovieMax en het filmaanbod bij providers als Ziggo en UPC onder de nieuwe regelgeving.