BBC bezig met plan om tv-zender BBC Four in de lucht te houdenDe grote bezuinigingsronde die de Britse publieke omroep BBC heeft aangekondigd gaat ten koste van het aanbod. Toch is de BBC op dit moment bezig met een plan om de tv-zender BBC Four en enkele radiozenders in de lucht te houden.

Om dit te kunnen doen dient de BBC wel elders in de organisatie te bezuinigen of efficiŽnter met geld om te gaan. De BBC ziet hiervoor wel mogelijkheden. Het wil met andere televisiebedrijven in het Verenigd Koninkrijk zich verenigingen om een blok tegen het commerciŽle mediabedrijf BSk*B te vormen. De Britse publieke omroep heeft hierover al met ITV, Channel 4 en Channel 5 overlegd. Deze televisiebedrijven dienen namelijk BSk*B jaarlijks een vergoeding betalen voor een plek in de Elektronische Programmagids (EPG) van betaalzender Sk*, dat eigendom van BSk*B is. Naast overleg met televisiebedrijven die BSk*B ook een vergoeding voor de plek in de EPG moeten betalen is er door de BBC ook een politieke lobby gestart.

Jaarlijks betaalt BBC 10 miljoen pond Ė omgerekend 11,2 miljoen euro Ė voor 49 plekken voor de televisie- en radiozenders van de BBC in de Sk* EPG. Wanneer het offensief van de televisieaanbieders succes heeft en de vergoeding voor een plek in de Sk* EPG vervalt kan volgens John Tate Ė director policy and strategy van de BBC Ė de tv-zender BBC Four ook in de toekomst blijven uitzenden. Dat is ook het geval voor enkele radiozenders waar BBC vanwege de bezuinigingen de stekker uit wil trekken.

De tv-zender BBC Four wordt in Nederland door vrijwel alle kabeltelevisieaanbieders digitaal doorgegeven. Ook steeds meer televisieaanbieders die van DSL- en glasvezelnetwerken gebruik maken geven BBC Four door. De radiozenders van de BBC worden in Nederland ook door vele aanbieders doorgegeven. Via de satelliet kan het complete binnenlandse televisie- en radioaanbod van de BBC via de ASTRA2-satelliet ongecodeerd ontvangen worden.