Dell zakt verder terug op pc-markt

Lenovo is Dell wereldwijd voorbijgestreefd op de pc- en laptop-markt. Ondanks de aanstaande afsplitsing van de pc-tak groeit HP.

Dell zakt steeds verder terug in de markt voor pc's en notebooks, blijkt uit nieuwe cijfers van marktvorser IDC. Wereldwijd verscheepte Dell 12 procent van alle computers in het derde kwartaal, een daling van 1,2 procent ten opzicht van vorig jaar. Dell verliest vooral terrein in ontwikkelde markten zoals West Europa en Noord Amerika. In Zuidoost Azië realiseert de fabrikant nog wel een sterke groei.

Oprichter en ceo Michael Dell merkte tijdens een presentatie op Dell World in Austin, Texas op woensdag op dat de firma meer waarde hecht aan de winstmarges op zijn pc's dan aan het aantal verkochte pc's. Het is niet duidelijk of hij dit als een algemene opmerking bedoelde, of dat hij daarmee reageerde op de nieuwe IDC-cijfers.

Nieuwe nummer 2
Lenovo profiteert flink van de misère bij de concurrent. De Chinese fabrikant neemt voor het eerst de tweede positie op de pc-markt in. Lenovo groeit al 9 kwartalen op rij met meer dan 10 procent per kwartaal, becijferde IDC. De groei is deels toe te schrijven aan de overname van pc-fabrikant Medion en een samenwerking met hardwareboer NEC.

Lenovo jubelde in september al zelfverzekerd over zijn aanstaande nummer 2-positie.

Opvallend is verder dat HP in het laatste kwartaal een sterke groei van 5,3 procent doormaakte. Critici speculeerden juist op een daling van het aantal verkochte pc's nu de firma de pc-divisie in de verkoop heeft gezet. Vooral grote organisaties zouden hun orders nu elders plaatsen omdat zij te weinig zekerheid krijgen over de toekomst van garanties en voorwaarden.