'Telco's aansprakelijk voor BlackBerry-storing'

De mobiele providers zelf zijn aansprakelijk voor de schade van de BlackBerry storing, bepleit ICT-jurist Arnoud Engelfried. KPN praat inmiddels met de fabrikant over een schadevergoeding.

Klanten betalen voor een internetverbinding op hun mobiel en de telco's kunnen die niet leveren. Ze plegen daarmee wanprestatie, bepleit ICT-jurist Arnoud Engelfried tegenover Webwereld. Een schadevergoeding zou volgens hem daarom een reŽle optie zijn.

Overmacht?
Algemene Voorwaarden proberen aansprakelijkheid voor storingen vaak uit te sluiten, maar volgens de wet mag dat niet zomaar. "Uitsluiting van aansprakelijkheid naar consumenten toe mag alleen met een hťťl goede reden, en die moet het bedrijf kunnen geven op het moment dat het voor de rechter komt", vertelt Engelfried.

Het is voor de telco's volgens hem lastig om zich volledig te beroepen op 'overmacht'. Ze moeten aantonen dat de oorzaak buiten hun invloedsfeer valt. "Bij zulke grote professionele partijen mag je verwachten dat telco's invloed kunnen uitoefenen op de leverancier voor het leveren van de diensten en bijvoorbeeld eisen dat er een werkende back-up switch aanwezig is", zegt Engelfried.

Gesprekken met providers
Volgens berichtgeving van het ANP hebben mobiele providers bij BlackBerry-fabrikant RIM aan de bel getrokken om te praten over mogelijke schadevergoedingen. RIM zou compensatie moeten bieden voor de netwerkstoring die wereldwijd het internetverkeer van BlackBerry-apparaten heeft platgelegd. Tegenover Webwereld schetsen de mobiele providers een genuanceerder beeld.

T-Mobile ontkent tegenover Webwereld gesprekken te voeren met RIM. "Voor ons is het belangrijkste dat de services van BlackBerry weer volledig online staan. Aanstaande maandag kondigde RIM ook aan dat de storing was verholpen, maar dit bleek een dag later ook niet het geval," zegt Roderick van Houten, woordvoerder T-Mobile. Voor gesprekken over schadevergoeding is het volgens hem nog te vroeg.

Verkeerd geinterpreteerd
Ook Vodafone ontkent dat de telco schadevergoeding eist van RIM. "We houden simpelweg alle opties open, maar dat verhaal lijkt verkeerd geÔnterpreteerd", zegt woordvoerder Bart Bakker. Welke opties ze in gedachten hebben kan Bakker niet zeggen. "Natuurlijk hebben we wel gekeken naar de wettelijke gebondenheid. Maar wat daaruit blijkt, kan ik op dit moment nog niet zeggen."

Alleen KPN bevestigt gesprekken over schadevergoeding: "KPN zal bekijken met RIM of compensatie mogelijk is en hoe wij dan onze gezamenlijke klanten tegemoet kunnen komen. Op dit moment is daar nog geen informatie over beschikbaar. Zodra hier meer over bekend is, nemen wij contact op met onze BlackBerry klanten," laat de firma weten.