2e FM-kavel West-Duitsland laat op zich wachten

Het nieuwe kavel commerciŽle radio in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen laat voorlopig nog op zich wachten. Verschillende frequenties staan al meer dan een jaar leeg, nadat het landelijke station Deutschlandradio Kultur ze verlaten heeft. Desondanks is de verdeelprocedure nog steeds niet gestart. De frequenties zijn namelijk nog niet vrijgegeven door de Bundesnetzagentur.

Vorig jaar zomer kwamen er plotseling een flink aantal frequenties in West-Duitsland vrij na een frequentieschaakspel. De Britse legerzender BFBS Radio besloot de sterke frequenties in het Ruhrgebied (96.5 FM) en Bonn (97.8 FM) in te ruilen voor een aantal zwakkere frequenties rondom de kazernes.

De frequentie in het Ruhrgebied is overgenomen door Deutschlandradio Kultur, terwijl de frequentie in Bonn nu gebruikt wordt door Radio Bonn/Rhein-Sieg. Mede door de verhuizing van Deutschlandradio Kultur zijn er een aantal interessante frequenties vrijgekomen.

De regionale mediaraad LFM besloot in november 2010 een onderzoek uit laten voeren, om te kijken hoe de dekking van een aantal commerciŽle lokale omroepen verbeterd kan worden en hoe een kavel voor een tweede commerciŽle radiozender in de grote steden kan worden gecreŽerd. Want naast de oude frequenties van Deutschlandradio, zijn er ook nog een aantal nieuwe en ongebruikte frequenties beschikbaar.

Nu, bijna een jaar later, is het nog steeds stil op de frequenties. Ook is er nog niet gestart met een verdeelprocedure van de frequenties. Reden genoeg voor de website Radioszene om uit te zoeken hoe dit zit.

Volgens de LFM is de verdeelprocedure nog niet gestart omdat de frequenties nog niet zijn vrijgegeven. Een aantal frequenties moesten (opnieuw) gecoŲrdineerd worden. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de Bundesnetzagentur. Zolang deze instelling de frequenties niet vrijgeeft kan een verdeelprocedure door de LFM niet worden gestart. De afgelopen periode heeft de coŲrdinatie van de frequenties echter op een laag pitje gestaan door de implementatie van de landelijke DAB-multiplex en de storingen op de analoge politieradio.

Doordat de coŲrdinatie van de frequenties nog niet is afgerond, is nog onduidelijk hoe het nieuwe kavel er precies uit gaat zien. Maar naast de zeven voormalige Deutschlandradio frequenties (Essen 88.3 FM, Bochum 89.3 FM, Hagen 89.4 FM, Keulen 89.9 FM, Krefeld 90.5 FM, MŁlheim 93.7 FM en Dorsten 97.0 FM) worden er ook een aantal nieuwe frequenties toegevoegd aan het pakket. Dit zijn de voormalige Welle West frequenties (Erkelenz 98.3 FM en Geilenkirchen 87,8 FM). Daarnaast zijn er nieuwe frequenties gevonden in DŁsseldorf (92.6 FM), Dortmund (105.4 FM) en MŲnchengladbach (92.3 FM).

Onduidelijk is nog of ook de oude frequentie van de legerzender AFN in Bonn (107.6 FM) ingezet gaat worden. Dit hangt namelijk af of Radio Leverkusen, ten noorden van Keulen, het vermogen wil verhogen. Het lokale station zendt in Leverkusen namelijk ook uit op 107.6 FM. Mocht het vermogen omhoog gaan, dan is de oude frequentie van AFN niet meer bruikbaar en wordt Bonn de enige grote stad waar het nieuwe kavel geen frequentie heeft. [RS/RadioWereld.NL]