Mobiel internet nieuwe melkkoe telco's

De omzet uit datadiensten is voor het eerst groter dan de omzet die telecomproviders maken met sms-diensten. Het aantal verstuurde sms'jes daalde voor het eerst in het bestaan van de berichtendienst.

De omzet aan datadiensten in Nederland kwam over de eerste zes maanden van dit jaar op 400 miljoen euro, terwijl aan sms'jes 378 miljoen euro werd verdiend door alle telecomproviders in ons land.

Dat bedrag aan sms-omzet steeg nog wel, ondanks dat het aantal verstuurde sms'jes afneemt. De OPTA, die met deze cijfers vandaag naar buiten is gekomen, verklaart dat door te wijzen op het nog steeds stijgende aantal mobieltjes in Nederland, plus dat klanten meer sms'jes inkopen via bundels dan dat ze werkelijk versturen.
Omzet in spraak stijgt weer

In Nederland zijn nu 21 miljoen mobieltjes aangesloten op de telecomnetwerken. Dat is een toename van 3 procent vergeleken met de eerste helft van 2010. In de eerste zes maanden van dit jaar is ook de omzet aan spraakdiensten voor het eerst weer wat gestegen. KPN blijft de grootste, hoewel het marktaandeel licht daalt. Vodafone blijft Nederlands nummer twee, gevolgd door T-Mobile, gelet op het aantal aansluitingen.

OPTA heeft ook gekeken naar de ontwikkelingen in de vaste telefonie. Daarin is het digitale aandeel gestegen naar 55 procent, 45 procent van de consumenten belt nog analoog. Het totale belvolume daalde opnieuw, nu met 3 procent in vergelijking met het eerste half jaar in 2010. Het aantal belminuten was in de eerste zes maanden van dit jaar bijna 11 miljard.
Meer glasvezel

Glasvezelinternet wint aan populariteit. Het aantal aansluitingen steeg met 17 procent. In absolute aantallen is glasvezel nog verwaarloosbaar, terwijl kabelinternet blijft groeien (met 3 procent) en DSL afneemt. Het marktaandeel van kabelinternet kruipt langzaam richting dat van DSL, dat nog steeds de overhand heeft. Het aantal totale breedbandaansluitingen is in een jaar tijd gegroeid van 6,33 miljoen naar 6,39 miljoen.

Breedbandinternet wordt steeds sneller. Steeds meer mensen hebben een snelheid tussen de 30 en de 100 Mbps, hoewel de meerderheid het nog moet doen met een snelheid van 10 tot 30 Mbps.