BBC Radio 1 op zoek naar eerste uitzending Newsbeat

BBC Radio 1 is op zoek naar een opname van de allereerste ‘Newsbeat’ uitzending uit 1973. Medewerkers van de zender hebben de stoffige archieven van de ‘Beeb’ compleet uitgemest, maar de eerste editie van het nieuwsprogramma is niet te vinden. Radio 1 zoekt de opname om quotes te verzamelen voor de op de muur van het nieuwe onderkomen van het station en de nieuwsredactie.

De allereerste editie van Newsbeat ging op 10 september 1973 om 12.30 uur de lucht in op Radio 1. Onder druk van de komst van de commerciële radio besloot het station het nieuws anders te gaan brengen dan de luisteraars gewend waren. In eerste instantie betrof het twee uitzendingen per dag, namelijk om 12.30 en 16.30 uur, maar later werd dit uitgebreid naar elk uur.

In Nederland kreeg Newsbeat pas in 2000 navolging in de vorm van het ‘3FM Nieuws’. Overigens was de naam Newsbeat niet helemaal nieuw. In de jaren ’60 werd het al gebruikt voor de nieuwsbulletins op Radio Caroline.

Ed "Stewpot" Stewart had de eer om de eerste aflevering van Newsbeat op Radio 1 te presenteren. Maar uitgerekend deze uitzending ontbreekt in het archief van de BBC. "Het is een frustrerende zoektocht geweest," vertelt Rod McKenzie, eindredacteur van Newsbeat aan RadioToday. “Het is opmerkelijk dat het archief van de BBC geen materiaal van Radio 1 uit 1973 bevat. Ook collega’s zijn er niet in geslaagd om de eerste uitzending te vinden. We hebben wel een aflevering van 10 september met Ed Stewart in het programma van Alan ‘Fluff’ Freeman gevonden. Het is een fantastisch stukje radio geschiedenis - maar ik zou graag de werkelijke eerste editie in de show van Johnnie Walker hebben.”

McKenzie is ook op zoek naar opnames van een andere momenten uit de geschiedenis Newsbeat en hoopt andere verzamelaars kunnen helpen. "Ik heb veel spullen gekregen van halverwege de jaren '80, maar er is niet veel materiaal bewaard gebleven van voor die tijd." [RS/RadioWereld.NL]